Αφγανιστάν: Καίνε μέχρι και πλαστικά για να προστατευτούν από το κρύο

Η ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις καθώς η χώρα μπαίνει στην καρδιά ενός πολύ σκληρού χειμώνα – Κραυγή αγωνίας από τον αφγανικό λαό

Ο ερχομός ενός πολύ βαρέος χειμώνα φέτος επιταχύνει και διογκώνει την ανθρωπιστική κρίση που επικρατεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, με τη χώρα να βυθίζεται περαιτέρω στο χάος, τη φτώχεια, το σκοταδισμό και την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Ήδη οι επικρατούσες θερμοκρασίες στο Αφγανιστάν αγγίζουν το πρωί τους -6 βαθμούς. 

Σε αυτή την κατάσταση κεντρικό ρόλο παίζουν και οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί εις βάρος της χώρας από τις δυνάμεις της Δύσης, με το πάγωμα δισεκατομμυρίων σε αποθεματικά στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας.

Η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια έχουν εκτοξευθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής από τότε που η Δύση έκλεισε τις χρηματικές κάνουλες, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει απότομα, ενώ οι γυναίκες έχουν απομακρυνθεί από την παραγωγή με εντολή των Ταλιμπάν. Παράλληλα, μεγεθύνεται το φαινόμενο της αστεγίας, της βύθισης μεγαλύτερου κομματιού του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας, και του υποσιτισμού των μικρών παιδιών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά για μία αξιοπρεπή ζωή, όπως η θέρμανση και το σταθερό επαρκές φαγητό για τα νοικοκυριά.

AP PHOTO

Υπάρχουν αρκετές οικογένειες που συστεγάζονται σε καταλύματα που δεν τις χωρούν και αναγκάζονται να καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Καθημερινά, οι ουρές για βασικές προμήθειες και ένα πιάτο φαΐ στα συσσίτια είναι τεράστιες, σε όλα τα σημεία της χώρας. Παρόλο που οι αγορές της Καμπούλ και άλλων πόλεων έχουν άφθονα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει χρήματα ούτε για τα ελάχιστα. Πολλοί Αφγανοί δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή για μέρες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Τη στιγμή που μιλάμε, ένα εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς την πληττόμενη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την εθελόντρια Ζάρκσα Ντιγιάνα, η Καμπούλ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τόση πείνα.

Από τη μεριά της η Δύση απαιτεί από τους Ταλιμπάν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθερίων, με την ταυτόχρονη επίδειξη σεβασμού στις γυναίκες, προκειμένου να άρει τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Αφγανιστάν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί