Νόμος της αμερικανικής Γερουσίας βάζει «φωτιά» στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Η αμερικανική Γερουσία ετοιμάζεται να ψηφίσει, εντός εβδομάδας, ένα νέο νομοσχέδιο που θα επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εμπλοκή της στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nordstream 2, «τορπιλίζοντας» παράλληλα τις συνομιλίες που διεξάγονται από την αρχή της εβδομάδας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για το Ουκρανικό.

Αυτή η κίνηση από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είχε προαναγγελθεί και συζητιόταν «φωναχτά» στους διαδρόμους του Κάπιτολ Χιλ, παρόλο που υπήρχε η αίσθηση ότι λόγω των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας το νομοσχέδιο θα έμπαινε στο «ψυγείο» δίνοντας χώρο και κυρίως χρόνο στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές θεωρούν πως έχει έρθει η στιγμή να σταματήσει η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία καθώς επίσης και η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Εντούτοις, η κίνηση αυτή από τη μεριά της Γερουσίας δημιουργεί πολλούς «πονοκεφάλους» στον Μπάιντεν αφού έχει στείλει τους υφυπουργούς του στην Ευρώπη ώστε να «απασφαλίσουν» το Ουκρανικό, προτού κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Όμως οι αμερικανοί πλέον εμφανίζονται αποδυναμωμένοι μπροστά στους ρώσους ομολόγους τους αφού η θέση τους έχει υποσκαφθεί από το εσωτερικό και οι Ρώσοι με τη σειρά τους χρησιμοποιούν το αναπάντεχο αυτό εργαλείο για να δικαιολογήσουν τις διαφωνίες τους.

Ακόμα, η συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση της Γερουσίας έρχεται σε αντίθεση με τη πολιτική του αμερικανού προέδρου, ο οποίος μέχρι στιγμής μιλούσε για επιβολή κυρώσεων εφόσον τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ουκρανία ενώ καλούσε και τους Ευρωπαίους προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος, η στάση της Γερουσίας ενδεχομένως να υποδηλώνει επίσης τις αντιρωσικές διαθέσεις με τις οποίες θα πορευτούν οι γερουσιαστές όταν διεκδικήσουν την επανεκλογή τους τον Νοέμβριο του 2022 όπου και θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Μπάιντεν που μοιάζει «όμηρος» των συσχετισμών στη Γερουσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί