Κορονοϊός: Την Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής και οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για τα σχολεία, για το πότε και με ποιες συνθήκες δηλαδή αυτά θα επαναλειτουργήσουν, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Επιτροπής για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 14:00. Αμέσως μετά, αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι συσκέψεις

Η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς ξεκίνησε για την κυβέρνηση με συνεχείς συσκέψεις. Σε αυτές, εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή “Όμικρον”, η επιδημιολογική εικόνα και οι βασικοί δείκτες, αλλά και η πορεία εφαρμογής των μέτρων, που τέθηκαν σε ισχύ πριν από την Πρωτοχρονιά.

Το ζήτημα που φαίνεται ότι απασχολεί πρωτίστως το κυβερνητικό επιτελείο στην παρούσα συγκυρία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Η πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε χωρίς να αποφασιστούν μέτρα ή το τι θα γίνει τελικά, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής, αλλά και της αυριανής ημέρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς εσωτερικές συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το βλέμμα να στρέφεται, παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των Ειδικών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης και τα σενάρια

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Η οριστική απόφαση, όμως, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο “τραπέζι” είναι να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία. Μία σκέψη θα μπορούσε να είναι να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές ή ο αριθμός των τεστ να αυξηθεί σε τρία από δύο την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Γκάγκα: Να ανοίξουν τα σχολεία

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας. Σε ερώτημα σχετικά με το αν τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην παραλλαγή “Όμικρον”, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι “αρχικά έτσι είχε ειπωθεί, δεν φαίνεται όμως τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα στην μετάλλαξη Όμικρον. Βλέπουμε μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά ήπια νόσηση”.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε:

“Εγώ είμαι πάντα από αυτούς που λένε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και είναι πολλοί οι λόγοι. Στο σχολείο τα παιδιά κάνουν τεστ, φοράνε μάσκα, είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε σχέση με το να είναι στην παιδική χαρά, όπως είδα χθες που πέρασα από μια παιδική χαρά. Είναι απαραίτητο και για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι κλειστά τα σχολεία”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί