Νέα μέτρα στη Γαλλία, αλλά χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας την Πρωτοχρονιά

Νέα μέτρα αλλά όχι απαγόρευση κυκλοφορίας για την παραμονή Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε απόψε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» φέρνει νέα πίεση και έκρηξη κρουσμάτων.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν απόψε είναι και η μείωση του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην αναμνηστική δόση, σε τρεις μήνες από τέσσερις που είναι μέχρι τώρα. Έτσι, από αύριο, Τρίτη, οι Γάλλοι θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση στο τρίμηνο.

Ο Καστέξ ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα, Δευτέρα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 2.000 άτομα για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και στα 5.000 για εξωτερικούς χώρους.

Η κατανάλωση ποτών και φαγητού θα απαγορευτεί στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και η εργασία στο σπίτι θα γίνει υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Τα καφέ και τα μπαρ θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν καθημένους πελάτες μόνο για τρεις εβδομάδες από τις 3 Ιανουαρίου.

«Απαγορεύουμε τις συναυλίες με όρθιους και η κατανάλωση φαγητού και ποτών θα απαγορευτεί σε όλους τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αποστάσεων», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Νέοι κανόνες για την αυτοαπομόνωση των ασθενών και των επαφών τους θα εισαχθούν «μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Στις 25 Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τις 100.000 (104.611 είναι ο ακριβής αριθμός) — ένα βασικό ορόσημο καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Το προηγούμενο απόλυτο ρεκόρ των 86.852 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στις αρχές Νοεμβρίου 2020, στην κορύφωση του δεύτερου κύματος επιδημίας, είχε ξεπεραστεί στις 23 Δεκεμβρίου, με 91.608 κρούσματα.

Όχι σε νέα μέτρα από την Αγγλία

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τεθούν άλλοι περιορισμοί για τον κορονοϊό στην Αγγλία πριν από το νέο έτος, αλλά προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν προσεκτικοί και να γιορτάσουν σε εξωτερικούς χώρους αν είναι δυνατόν.

Τα δεδομένα για την Covid-19 ήταν αποσπασματικά κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι 98.515 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στην Αγγλία τη Δευτέρα και 143 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας ανέφερε ότι υπήρξαν 1.281 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω Covid την ημέρα των Χριστουγέννων, πάνω από 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα τέσσερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις για , καθώς η Όμικρον εξαπλώθηκε γρήγορα στη χώρα. Ενώ τα νυχτερινά κέντρα διατάχθηκαν να κλείσουν και επιβλήθηκαν περιορισμοί στις συγκεντρώσεις στη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία, οι αξιωματούχοι αντιστάθηκαν στους αυστηρότερους περιορισμούς στην Αγγλία.

Ο Τζαβίντ είπε ότι περίπου το 90% των κρουσμάτων σε όλη την Αγγλία οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί