Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για την αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε ευαίσθητα οικοσυστήματα

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, σχετικά με αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Με νέα τροπολογία προσφάτως δόθηκε σχετική παράταση στην υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης , χωρίς σχετικώς επαρκή αιτιολόγηση σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Με το άρθρο 111 του ν. 4850/21 ψηφίστηκε η αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Και όλα αυτά, ενώ στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν ενεργές εργολαβίες με εξασφαλισμένα χρήματα από το πράσινο ταμείο για κατεδαφίσεις που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος οι εργολάβοι οι οποίοι ανέλαβαν τις σχετικές εργασίες, να ξεκινήσουν μια δικαστική διεκδίκηση των νομίμων αμοιβών, χωρίς να έχει υλοποιηθεί το έργο κατεδάφισης.

Η αναστολή ισχύει έως τις 31.3.2022 με την επερχόμενη τουριστική περίοδο η οποία το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, βάση δεδομένων από τον τουριστικό κόσμο ,να δίνει εκ νέου αναβολή.

Εύλογα αναρωτιόμαστε:

 Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία;

 Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι;

Και όλα αυτά ενώ έρχεται ο χειμώνας και οι βροχές , με τους υδάτινους αποδέκτες ‘’κατειλημμένους’’ και την αγωνία των πολιτών στο κατακόρυφο.

Παρακαλούμε να διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα , να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις και σε καμιά περίπτωση να μην προχωρήσουν στην ‘’όποια τακτοποίηση’’ αυθαίρετων στα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί