Πέντε τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Από τις 29 Νοεμβρίου 2021, που επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) η πρώτη μόλυνση από την «Όμικρον» στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου. Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Νότια Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας. Έχουν απομονωθεί, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

Την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος. Ο κ. Θάνος προχώρησε σε αυτή την αναφορά σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχε, αναφέροντας ότι και τα πέντε περιστατικά είχαν υψηλό ιικό φορτίο κατά τη διάγνωση. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη, καθώς, όπως είπε, δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί ο ιός.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη έχουν αλλάξει την πορεία του κορονοϊού, από το Άλφα, στο Δέλτα και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με το Όμικρον. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Το στέλεχος Δέλτα είναι ριζικά διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν και είναι πλέον σα να αντιμετωπίζουμε έναν νέο ιό. Υπάρχει σκεπτικισμός στην κοινότητα για τα εμβόλια, οπότε σε συνδυασμό με το στέλεχος Δέλτα, ίσως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Θάνος ανέφερε ακόμη πως η υβριδική ανοσία που προκύπτει από τη φυσική ανοσία σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, ίσως οδηγήσουν τον ιό σε μία καλύτερη προσαρμογή. Αυτό φαίνεται ότι μάλλον συνέβη με την Όμικρον, η οποία κατά την άποψη πολλών λοιμωξιολόγων και εξελικτικών ιολόγων ίσως θα είναι το «σημείο καμπής» της πανδημίας.

Τόνισε, όμως, πως στη Βιολογία, σε αντίθεση με τη Φυσική, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. «Δεν ξέρουμε σε τι θα εξελιχθεί ο κορονοϊός, σίγουρα όμως ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία θα αλλάξουν την εξελικτική του πορεία. Δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί σε κάτι που θα θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, σε κάτι χειρότερο, ή σε κάτι παντελώς άγνωστο και απροσδιόριστο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί