Βενιζέλειο: Οικονομικός Εισαγγελέας για τα “bonus” και τις πλαστές υπερωρίες- Η διοίκηση επιχείρησε να κλείσει την υπόθεση!

Η Οικονομική Εισαγγελία της χώρας παρεμβαίνει πλέον στην υπόθεση με την παράνομη κατανομή “μπόνους” με βάση υπερωρίες αλλά και πλαστές υπερωρίες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Η υπόθεση που ήρθε στο φως μετά από επώνυμη γραπτή καταγγελία εργαζόμενης, επιχειρήθηκε να κλείσει με ΕΔΕ που διέταξε η διοίκηση και τα… βρήκε όλα καλά! Όμως καθώς το θέμα ερευνούσε τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η εισαγγελία Ηρακλείου, η διοίκηση αναγκάστηκε να ανοίξει και πάλι τον φάκελο.

Τώρα πλέον η Εισαγγελία Ηρακλείου παραπέμπει την υπόθεση στην πιο ειδική Οικονομική Εισαγγελία της Αθήνας.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως μετά από επιστολή – καταγγελία της εργαζόμενης στην ΥΠΕ και τα όργανα διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί πλέον σε “εθιμικό θεσμό” το “μέρισμα” σε επιλεγμένους εργαζόμενους, δηλαδή ποσά που περισσεύουν από τον προϋπολογισμό των υπερωριακών αμοιβών που κάθε χρόνο και ανά μήνα, με ειδικό κωδικό, έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας και αποσταλεί από το Γενικό Λογιστήριο γι’ αυτές τις ανάγκες, αντί να επιστραφούν ή να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών, για τους επόμενους μήνες, να μοιράζονται ως “bonus” μεταξύ εργαζομένων! Μάλιστα με το οικονομικό κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς (2020) το ποσό αυτό έφτασε τις 400.000 ευρώ!

Σύμφωνα με όσα φαίνεται να συμβαίνουν, εκτός του αν είναι νόμιμη ή όχι μια τέτοια διαδικασία διανομής ως “μερίσματος” (!) του κρατικού χρήματος, παράλληλα υπάρχουν εργαζόμενοι που εμφανίζονται με μεγάλο αριθμό υπερωριών που όμως δεν φαίνεται να έχουν γίνει, ώστε να εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά!

Η ίδια η επιστολή της εργαζόμενης, που μάλιστα έφτασε και στη Βουλή αλλά ακόμα εκκρεμεί η απάντηση του Θ. Πλεύρη, θέτει σημαντικά ερωτήματα:

“Με ποια νομιμοποίηση και με ποια κριτήρια το υπόλοιπο προϋπολογισμού που δε δαπανήθηκε μοιράζεται στο προσωπικό του νοσοκομείου; Το γεγονός ότι πρόκειται για “δώρο” που έχει επικρατήσει να δίδεται κατά τρόπο εθιμικό και μάλλον παράτυπο δικαιολογεί τη διανομή αυτού κατά το δοκούν; Δικαιολογείται με κάποιο τρόπο η ενίσχυση ορισμένων εις βάρος των υπολοίπων;”

Στην ίδια καταγγελία αναφέρονται:

“Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν τα εξής:

Διοικητικός υπάλληλος ΤΕ και μάλιστα με ένα χρόνο λιγότερης υπηρεσίας από μένα, που όμως δεν εργάζεται υπερωριακά, έλαβε το ποσό των 334,00 ευρώ!!!

Διοικητικός υπάλληλος ΤΕ με ένα χρόνο λιγότερης υπηρεσίας από μένα, που δεν εργάζεται στα απογευματινά ιατρεία αλλά παρ’ όλα αυτά αμείβεται κάθε μήνα εδώ και χρόνια για απογευματινές ώρες με αμοιβή 7,8 ευρώ ανά ώρα (!!), έλαβε ως μέρισμα το ποσό των 334,00 €.

Διοικητικός υπάλληλος ΔΕ, που λαμβάνει κάθε μήνα εδώ και πολλά χρόνια αμοιβή από τα απογευματινά ιατρεία (7,8 €/ώρα!!), χωρίς φυσικά να εργάζεται σε αυτά, και με τον οποίο έχουμε ακριβώς τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, έλαβε το ποσό των 269,00 €.

Προσωπικά έλαβα το συνολικό ποσό των 214,00 €, εκ των οποίων το ποσό των 172,00 € αφορά στις υπερωρίες που έκανα τον Ιανουάριο 2021, με αποτέλεσμα, αφαιρουμένων αυτών, να λάβω τελικά ως μέρισμα το ποσό των 42,00 ευρώ!!!! Αντίστοιχα μειωμένα ποσά (κατά 80 έως 150 ευρώ κατά περίπτωση) έλαβαν και άλλοι συνάδελφοι, που ομοίως λαμβάνουν υπερωριακή αμοιβή και εργάζονται στο γραφείο κινήσεως τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου και που αμείβονται ως υπερωριακή εργασία ανάλογα με την κατηγορία και το κλιμάκιο στο οποίο ανήκουν.

Με άλλα λόγια, κατά τη διαδικασία διανομής του μερίσματος, οι διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου διακρίθηκαν, εντελώς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα, σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το εάν εργάζονται υπερωριακά ή όχι, με τους πρώτους να λαμβάνουν ποσά κατά πολύ μικρότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αντιθέτως δε φάνηκε να επηρεάστηκαν ουδόλως όλοι όσοι εργάζονται, ή ορθότερα φαίνεται να εργάζονται, στα απογευματινά ιατρεία, που μάλιστα αμείβονται υψηλότερα σε σχέση με όσους κάνουν υπερωρίες. Και λέω “φαίνεται” διότι, όπως είναι γνωστό, για την εργασία στα απογευματινά ιατρεία εκδίδεται μηνιαίο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ονομαστικά τους υπαλλήλους που ύστερα από σχετική αίτησή τους πρόκειται να εργαστούν σε αυτά. Στην πραγματικότητα, συνηθίζεται να λαμβάνουν αμοιβή απογευματινών ιατρείων άτομα που ουδέποτε συμμετείχαν σε αυτά, αλλά, έτι περαιτέρω, διοικητικοί υπάλληλοι τμημάτων που δεν ανήκουν καν στα απογευματινά ιατρεία“.

“…η εικονική, και υψηλά αμειβόμενη, εργασία στα απογευματινά ιατρεία (υπαρκτά και ανύπαρκτα), που μάλιστα φαίνεται να παραμένει στο εισοδηματικό απυρόβλητο, είναι σε γνώση της επιτροπής των απογευματινών ιατρείων και των λοιπών ιθυνόντων; Το βέβαιο είναι ότι τέτοιες πρακτικές δεν αρμόζουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και για τον λόγο αυτό ζητώ, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός μου, την αποκατάσταση των πραγμάτων και συγκεκριμένα: Να γίνει ανακατανομή του επιδόματος κατά τρόπο αξιοκρατικό ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τη συμπλήρωση του ποσού που θα έπρεπε να λάβουμε όλοι όσοι αδικηθήκαμε προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι άλλοι”.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Βενιζέλειο: Οικονομικός Εισαγγελέας για τα “bonus” και τις πλαστές υπερωρίες- Η διοίκηση επιχείρησε να κλείσει την υπόθεση!”

  1. papas

    Κάποιοι κάνουν πάρτυ στην πλάτη των κορόιδων και οι νοσηλευτές κάνουν βάρδιες απλήρωτες γιατί το νοσοκομείο δεν έχει λεφτά.
    Ε πως να έχει αφού μοιράζονται στους φίλους.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί