Νέα γερμανική κυβέρνηση: Η διανομή των υπουργείων και η κοινή διακήρυξη

Επισήμως σε νέα εποχή εισέρχεται η Γερμανία, χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, με τους ηγέτες SPD, FDP και Πρασίνων να ανακοινώνουν τους στόχους και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.

Ο Σολτς στις δηλώσεις του υπογράμμισε τη σημασία της κυρίαρχης Ευρώπης, της φιλίας με τη Γαλλία και της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ακρογωνιαίους λίθους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ανέφερε ακόμη πως αυτός ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί «μια συμμαχία επί ίσοις όροις». Δήλωσε επίσης πως «είμαστε ενωμένοι στη θέλησή μας να βελτιώσουμε τη χώρα. Ο στόχος αυτής της συμμαχίας δεν είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής, αλλά μια πολιτική μεγάλης αποτελεσματικότητας».

Όσον αφορά την πανδημία, τόνισε πως «η κατάσταση είναι σοβαρή», ενώ ανέφερε πως «τα τρία κόμματα είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός είναι η έξοδος από αυτή την πανδημία. Σε εγκαταστάσεις στις οποίες μένουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το υγειονομικό προσωπικό θα πάρει νέο μπόνους λόγω του μεγάλου βάρους που φέρει και τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να διατεθεί για το σκοπό αυτό 1 δισ. ευρώ. «Είναι στο χέρι μας, μαζί, να αντιμετωπίσουμε αυτό το 4ο κύμα. Η νέα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση» είπε.

Τα υπουργεία και οι νέες πολιτικές

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος Καγκελάριος. 

Τα υπουργεία:

  • SPD: Καγκελαρία, υπουργείο Εσωτερικών, Αμυνας, Οικισμών και Εργων, Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Υγείας, Οικονομικής Συνεργασίας.
  • Πράσινοι: Οικονομίας και Κλίματος (Περιβάλλοντος), Εξωτερικών, Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης
  • FDP: Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Παιδείας και Ερευνας

Κύρια σημεία της διακήρυξης:

  • Μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί σα 12ευρώ /ανα ώρα. Μετά την προσαρμογή, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω προσαρμογές.
  • Θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, για την «πράσινη ενέργεια»
  • Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων. Ετσι θα ελέγχεται η ποιότητα, θα εμποδίζεται η επιμόλυνση με άλλες ουσίες και θα διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων
  • Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό. Στις περιοχές που καταγράφεται έλλειψη προσφοράς στη στέγαση, τα ενοίκια θα επιτρέπεται να αυξάνονται έως 11% για μια τριετία, αντί για το 15% που ισχύει τώρα.
  • Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης
  • Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα. Στο άρθρο 3 του Βασικού Νόμου θα προστεθεί η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα.
  • Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
  • Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί