ΚΙΝΑΛ: Οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία και ο πιθανός Γ. Παπανδρέου

Σημαντικές και απρόβλεπτες αλλαγές στο εσωκομματικό σκηνικό του ΚΙΝΑΛ φέρνει η αναγκαστική απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τέσσερις διεκδικητές και κλείνει με έξι.

Μετά την κάθοδο των Βασίλη Κεγκέρογλου και Παύλου Γερουλάνου, στην κούρσα προστέθηκε και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας ενημερώσει τηλεφωνικά και την κ. Γεννηματά.

Χθες η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε παράταση έως την Πέμπτη για την κατάθεση των υπογραφών. Εως τότε επομένως υπάρχει διορία και για όποιον –επιπλέον–επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα. Τέτοια ένδειξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα, ωστόσο οποιαδήποτε βεβαιότητα έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων επισφαλής. Επιπλέον, υπήρξε και εισήγηση Κεγκέρογλου για νέα σύγκληση της Κ.Ε., ωστόσο απορρίφθηκε από όλα τα στρατόπεδα.

kinal-vrochi-ypopsifion-gia-tin-igesia-pos-diamorfonetai-to-eklogiko-skiniko-561543703

Ο Γ. Παπανδρέου

Την ίδια ώρα, μέσα σε όλα τα σενάρια που διακινούνται συμπεριλαμβάνεται και αυτό της εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την απόσυρση Γεννηματά αλλά και την αλυσίδα νέων υποψηφιοτήτων, έχει γίνει αποδέκτης πιέσεων για να εισέλθει στην κούρσα, μεταξύ άλλων και ως «σύμβολο ενότητας». Ωστόσο, οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν τον ίδιο να είναι αρνητικός.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσα σε πέντε ημέρες οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην. Όπως αναφέρει ανάλυση της «Καθημερινής», οι υποψηφιότητες Χρηστίδη και Κεγκέρογλου επιχειρούν να καλύψουν το κενό στο γεννηματικό μπλοκ, με τον πρώτο να θεωρείται σαφώς πιο ισχυρό χαρτί, αποτελώντας και «αντίβαρο»απέναντι στο πρόταγμα της ανανέωσης, στο οποίο ποντάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής, από την πλευρά του, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή εσωκομματική επιρροή. Κύρια εκτίμηση, μετά την απόσυρση Γεννηματά, ήταν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, κάτι το οποίο εν πολλοίς θα κριθεί –υπό τα νέα δεδομένα–από το πώς θα διαμοιραστούν οι δυνάμεις των προεδρικών. Σε αυτή την εξίσωση προστίθεται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση με την πλευρά Ανδρουλάκη ως προς τον πιο ενεργό ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Οι δυο τους άλλωστε ήταν εκείνοι που συγκρούστηκαν με την ηγεσία στο τελευταίο «πράσινο»συνέδριο του 2019, συνεπώς είναι πιθανό να βρουν απήχηση σε συγγενείς δεξαμενές.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμάται ότι δύσκολα θα κατάφερνε να απορροφήσει σημαντική επιρροή από το «κενό»στο γεννηματικό μπλοκ, συνεπώς οι εξελίξεις θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το στρατόπεδό του. Παραμένει, με διακριτή ατζέντα, ένας σταθερός πυλώνας στο προεκλογικό σκηνικό, προτάσσοντας την… άνευ αστερίσκων ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.

Αντίθετα με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος με την υποψηφιότητά του επιχειρεί να ενδυναμώσει τις «αριστερόστροφες» τάσεις εντός του ΚΙΝΑΛ και, υπό αυτό πρίσμα, δεν αποκλείεται να προσελκύσει στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας που συντάσσονταν με την κ. Γεννηματά.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να ξεδιπλωθούν στις 50 ημέρες που απομένουν έως τις κάλπες, οι οποίες θα κυλήσουν πλέον υπό εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Ενα πρώτο συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι ο μεγαλύτερος διαμοιρασμός δυνάμεων που φέρνουν οι έξι υποψηφιότητες ενισχύει την πιθανότητα των δύο εκλογικών γύρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί