Επανεμφάνιση Καραμανλή με αιχμές για κοινωνική δικαιοσύνη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής μίλησαν στην ίδια εκδήλωση, ωστόσο οι απόψεις τους παρουσίασαν απόκλιση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής έδωσαν το «παρών» στην ίδια εκδήλωση, ωστόσο οι απόψεις τους παρουσίασαν απόκλιση, τουλάχιστον αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σχέση της με την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, ο νυν πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», προέβη σε εγκωμιαστές αναφορές τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.  

Μεταξύ άλλων,σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους» και πρόσθεσε πως «η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους τους ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».

«Η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες»

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μία από τις σπάνιες πολιτικές ομιλίες του τα τελευταία χρόνια, άσκησε δριμύτατη κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για τη σημερινή κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εθνική απειλή από την Τουρκία. Ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση της Ε.Ε. σε μια σειρά θεμάτων: από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια μέχρι το μεταναστευτικό, την πανδημία και το ζήτημα της Τουρκίας

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη σημερινή ΕΕ και άσκησε κριτική κάνοντας λόγο για ημιτελές ευρωπαϊκό οικοδόμημα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ χαρακτήρισε «βεβιασμένη και άκαιρη» τη διεύρυνση της Ένωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλισθεί η εμβάθυνση των Ευρωπαϊκών θεσμών. Έκανε επίσης λόγο για την οικονομική κρίση και αβεβαιότητα, την απίσχναση του κοινωνικού κράτους, τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, που όπως είπε έχουν παίξει το ρόλο τους στην σημερινή εικόνα στασιμότητας.

ΕUROKINISSI

«Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική), αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή. Αδυνατεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας».

Όπως είπε ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, «φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες, γενικές, αλλά και ειδικότερα προς τη χώρα μας. Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε στην κριτική του στην ΕΕ λέγοντας ότι «τα μικροσυμφέροντα, οι στείροι ανταγωνισμοί και οι ξεπερασμένοι εθνικοί εγωισμοί, για τους οποίους προφητικά προειδοποιούσε ο Καραμανλής, επανεμφανίστηκαν και συχνά δίνεται η εντύπωση ότι υπερισχύουν των πραγματικών προτεραιοτήτων, αλλά και στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για εθνικά και Τουρκία

Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην Ευρώπη για «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Αφού μίλησε για την «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τόνισε ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών – μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατηγόρησε ορισμένα κράτη της ΕΕ ότι «κλείνουν το μάτι στην Τουρκία».

«Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της. Παρέλκει να υπογραμμισθεί ότι τα σύνορα των κρατών – μελών της Ένωσης είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι ο σεβασμός και η πιστή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμελιώδες αξίωμα που απορρέει από το σύστημα αρχών και αξιών της Ευρώπης» είπε ο κ.Καραμανλής.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της, με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, αλλά υπογράμμισε ότι επιβάλλεται πάνω από όλα από τις περιστάσεις, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση.

«Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της. Όχι μόνο προς όφελος των μελών της, αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναγκαία η Κοινωνική Δικαιοσύνη

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες, επισημαίνοντας ότι «η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Χρησιμοποιώντας μάλιστα τα λόγια του ιδρυτή της Ν.Δ. (στο πρώτο συνέδριο του κόμματος το 1979) είπε: « Όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της Δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη.

«Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται», τόνισε με νόημα.

Success story από Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να μιλήσει για «επιτυχίες» της κυβέρνησής του, με αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα, στην πανδημία, αλλά και στα εξοπλιστικά. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, η Ελλάδα «αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην από κοινού διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών όπως και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της». Και πρόσθεσε:

«Έτσι άλλωστε η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο στο εξής θα χρηματοδοτεί το μέλλον όλων των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδος Γαλλίας».

► Σε κάθε περίπτωση και οι δύο (Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής) εξήραν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, αλλά και στην ευρωπαϊκή της πορεία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί