Νοσοκομείο απορρίπτει υποψήφια γιατρό επειδή έχει δύο μικρά παιδιά

Ένα απίστευτο περιστατικό φέρνει στη δημοσιότητα το Ενωτικό Κίνημα Ανατροπής (ΕΚΑ), παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή αξιολόγηση του Συμβούλιο Επιτροπής για θέση γιατρού Επιμελητή Β κλάδου ΕΣΥ σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, με πανεπιστημιακές κλινικές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, το 2016 έγινε η προκήρυξη σε ένα τμήμα μιας θέσης γιατρού Επιμελητή Β’ κλάδου ΕΣΥ.

«Με την συνήθη … ταχύτητα τέτοιων διαδικασιών στο ελληνικό κράτος (που αν είναι για περικοπές μισθών και απολύσεις γκρεμοτσακίζεται να διεκπεραιώσει μέσα σε μια νύχτα ενώ αν είναι για προσλήψεις διεκπεραιώνει σε δεκαετίες) η κρίση στο Συμβούλιο Επιλογής έγινε φέτος 2021, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη. Στο πρακτικό λοιπόν αυτό αναγράφεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως μια συγκεκριμένη γιατρός είναι μεν η αξιολογότερη από τους/τις υποψηφίους όμως … δυστυχώς «έχει δυο μικρά παιδιά» ( ; ) κάτι που κατά τους κριτές δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος ( ! ).»

Προσφυγή στο υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΑ:

«…Φυσικά η θιγόμενη γιατρός προσέφυγε στο υπουργείο Υγείας ήδη από τον περασμένο Μάϊο 2021 απαιτώντας αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης). Δεν υπήρξε επί τέσσερεις μήνες καμία απάντηση μέχρι τις 24/9/21 που έκπληκτη παρέλαβε ως συστημένο ένα έγγραφο με υπογραφή της νέας αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Μίνας Γκάγκα και ημερομηνία 20/9/21 με το οποίο απορρίπτεται η αίτηση της γιατρού για επανάληψη της κρίσης γιατί «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Δηλαδή η κυρία Γκάγκα εγγράφως και ενυπογράφως δηλώνει πως ΔΕΝ συντρέχει κανένας λόγος αναπομπής ενός πρακτικού το οποίο «κόβει» μια γιατρό με την αιτιολογία πως είναι μεν πολύ αξιόλογη, όμως το πρόβλημα είναι η οικογενειακή της κατάσταση ως μητέρα δυο μικρών παιδιών».

Ευθυγράμμιση υπουργείου με φασίζουσες απόψεις Πλεύρη

Η ανακοίνωση του  Ενωτικού Κινήματος Ανατροπής επισημαίνει τα εξής:

«Προφανώς λοιπόν η κυρία Γκάγκα (και πριν από αυτήν αυτό το συγκεκριμένο απαράδεκτο συμβούλιο επιλογής) συμμερίζεται την άποψη πως οι νέες μητέρες δεν πρέπει να επιτρέπεται να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα. Γενικότερα να μην εργάζονται ούτε να σπουδάζουν, γιατί ο ρόλος τους είναι αποκλειστικά να κλείνονται στο σπίτι αφού έκαναν το λάθος να γεννήσουν παιδιά. Και ακόμα γενικότερα ίσως καλύτερα να απαγορεύεται σε όλες τις γυναίκες η μόρφωση και η εργασία προληπτικά, αφού ο ρόλος κάθε γυναίκας είναι να αποτελεί αποκλειστικά ένα εργαλείο αναπαραγωγής και οι νέες γυναίκες αν σπουδάσουν μπορεί να αποκτήσουν κι αυτές το θράσος να απαιτήσουν να εργάζονται όταν με το καλό τεκνοποιήσουν. Πλήρης ευθυγράμμιση με τις γνωστές φασίζουσες απόψεις του υπουργού κ. Πλεύρη που πριν λίγους μήνες είχε στηρίξει το Συνέδριο του Αίσχους και του Μισογυνισμού στα Ιωάννινα που ακυρώθηκε μετά τις αντιδράσεις. Μεσαιωνικές θρησκόληπτες απόψεις που υποκριτικά ενδιαφέρονται για τα «αγέννητα παιδιά» ενώ αδιαφορούν για τα γεννημένα.

Το γυναικείο κίνημα έχει δώσει μεγάλους και αιματηρούς αγώνες, από τις αρχές του 20ου αιώνα, για την κατάκτηση του δικαιώματος όλων των γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία. Σε μία περίοδο που οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος ξηλώνονται, στην περίοδο που ζούμε τη φρίκη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στην περίοδο που στην χώρα μας ζούμε αναβίωση παραθρησκευτικού σκοταδισμού και μισογυνισμού που σιγοντάρεται από συστημικά και κυβερνητικά κέντρα, στην περίοδο που οι γυναίκες διεθνώς έρχονται ξανά αντιμέτωπες με τον σεξισμό και τις διακρίσεις λόγω του φύλου τους με απαράδεκτες διακρίσεις και στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς, η υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού υγείας στην κατάπτυστη απόφαση του συμβουλίου κρίσης αποτελεί μνημείο σεξισμού και οπισθοδρόμησης. Η ίδια κυβέρνηση που τάχα κόπτεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν καλύπτει κάθε λογής βιαστές, γυναικοκτόνους και αρχίζει να αμφισβητεί και το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση. Η κυρία Μίνα Γκάγκα προσβάλλει με την υπογραφή της τις χιλιάδες γιατρίνες που αφιερώθηκαν και αφιερώνονται στην ιατρική και κάνουν περήφανα τα παιδιά τους και περήφανη την τάξη τους επειδή επιμένουν να προσφέρουν υγεία στον λαό.

Αν η κυρία Γκάγκα, ο κύριος Πλεύρης και ο κύριος Μητσοτάκης νομίζουν πως θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα και να μας επιβάλλουν τέτοιον σεξισμό και μισογυνισμό μεσαιωνικού τύπου, είναι βαθιά μα πάρα πολύ βαθιά γελασμένοι. Η Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία μας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην καταπίεση των γυναικών καθημερινά και κάθε χρόνο τιμούν απεργιακά και αγωνιστικά την 8η Μαρτίου. Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δηλώνουμε πως το συγκεκριμένο θέμα το θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρό και θα το αναδείξουμε όσο δεν παίρνει ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΑΣ.

Θα την πάρετε πίσω την αθλιότητα που υπογράψατε, κυρία Γκάγκα.

Δεν θα περάσει ο μισογυνισμός σας, ο σκοταδισμός σας, ο μεσαιωνισμός σας.»

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Νοσοκομείο απορρίπτει υποψήφια γιατρό επειδή έχει δύο μικρά παιδιά”

  1. αποκρουστικό

    Ο τρόπος με τον οποίο τα φασιστοειδή προωθούν την υποβάθμιση της θέσης των γυναικών του λαού στην κοινωνία είναι αποκρουστικός! Μας βάλανε τη Μενεγάκη που από τις πολλές πλαστικές έχει γίνει σαν τέρας και έτσι κι αλλιώς είχε χάλια αισθητική, παρουσιάζεται ο Κικίλιας να λέει με ποιο τρόπο έκανε γάμο στην “παιδούλα”, της έλεγα “μια μέρα θα σε παντρευτώ, απαντούσε να καλά και όμως το έκανα”! Το κάθαρμα δεν ξέρει πως τέτοιες γυναίκες τις χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Αύγουστο Κορτώ “πουτ…νες’ ιδιωτικιές γιατί αυτό είναι και τίποτα άλλο… Βλέπουμε και την άλλη την κρύα την Κιαγιά με τις μαθήτριές τις και ειδικά οι καλές τις μαθήτριες π.χ. Χριστιάννα Σκούρα έχουν και το χαρακτήρα και την αισθητική της απόλυτης χυδαιότητας. Σκέτο αληταριό και όμως τους δίνουν δουλειές… Κατά τα άλλα ο Πλεύρης ενδιαφέρθηκε δήθεν τυχαία για τη Μυρτώ, θύμα Πακιστανού… Ο εκφασισμός και εκχυδαϊσμός έχει προχωρήσει τόσο πολύ που συγκρίνεται πλέον με καθεστώς Ταλιμπάν… Και λέγανε παλιά οι γιαγιάδες μας να μην διαβάζουμε το περιοδικό cosmopolitan γιατί “εκπορνεύει τις γυναίκες”… Πού να βλέπανε τι συμβαίνει τώρα.

  2. μου αρέσει που είμαι διαβασμένη

    Ο φασισμός κατά των γυναικών, που πλήττει συνήθως τιςς γυναίκες των λαϊκών τάξεων, έχει πολύ βαθιές ρίζες, μεγάλωσα με αυτό και με επηρέασε πολύ χωρίς να το καταλαβαίνω, καθώς υπήρξα ίσως παραπάνω από το φυσιολογικό εύπιστη, δεν ξέρω, ίσως έτσι είναι συνήθως οι νέοι…
    Ενώ η μητέρα μου ήταν μια περήφανη γυναίκα, που από μικρό παιδί επιδίωξε να είναι αυτάρκης και ανεξάρτητη, δεν έπαψε ποτέ να μιλάει με ζήλια, μαζί με όλες τις άλλες γυναίκες της οικογένειας, για τη σύζυγο του μοναδικού αδερφού τους. Τα άκουγα και δεν μου προκαλούσε έκπληξη πώς γίνεται, η μαμά και οι θείες μου που ήταν τόσο καλές γυναίκες, υπεράνω, να αισθάνονταν έτσι για μια κοπέλα που το μόνο της έγκλημα ήταν ότι παντρεύτηκε… Αυτό έμαθαν, αυτό με δίδαξαν, ότι “οι πουτ…νες έχουν τις τύχες τις καλές”. Αυτό ήταν ένα μήνυμα απατηλό, γιατί καταρχάς ήταν σαν να μου έλεγαν ότι αν είμαι εργατική και αξιοπρεπής δεν θα τα καταφέρω… Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία για την ψυχολογία ενός παιδιού… Ήταν σαν να μου ανακοίνωναν εξαρχής ότι η σκληρή προσπάθεια που έκανα να μορφωθώ θα πήγαινε άδικα…
    Στο πανεπιστήμιο είχα μια συμφοιτήτρια που ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός και μάλλον αυτός τις είχε διδάξει ότι κάποιες κερδίζουν τα λεφτά εύκολα και… αναπαυτικά. Η φίλη μου είχε μεγάλο άγχος, ότι δεν ήταν αρκετά “όμορφη και έξυπνη” για να το πετύχει αυτό και αγωνιούσε να πάρει πτυχίο να βρει δουλειά, να μην αναγκαστεί να ζητάει από κανένα χαρτζηλίκι “για να αγοράσει καλσόν”… Γιατί τόσο μίσος για όλες τις γυναίκες συνολικά. Να κατευθύνεται το μίσος τις κοινωνίας σε αυτές που πρέπει. Σε αυτά τα τέρατα τύπου Μενεγάκη που χωρίς μόρφωση, χωρίς διάβασμα, μόνο με πονηριές κέρδισαν εκατομμύρια… Δεν είναι σωστό να παίρνουν τα κοριτσάκια το μήνυμα ότι πετυχαίνουν οι ανέντιμες. Και στο κάτω κάτω της γραφής, είναι ωραίο να ξέρεις γράμματα και ας μην δουλέψεις ποτέ. Μην πιστεύετε τους παπαγάλους που λένε δεν πρέπει να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε. Είναι η δουλειά τους να τα λένε αυτά.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί