Γερμανία: Προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με το τελευταίο exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής: Σοσιαλδημοκρατία (SPD) 25.2%, Χριστιανοδημοκρατία (CDU/CSU) 24.6%, Πράσινοι 14.3%, Φιλελεύθεροι (FDP) 11.6%, ακροδεξιά (AfD) 10.8% και Αριστερά (Die Linke) 5%.

Τα προηγούμενα exit poll

Το exit poll που δημοσιοποίησε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF έδειξε το SPD να προηγείται με 25.8%, ακολουθούμενο από το CDU/CSU με 24.2%. Τρίτοι ερχόντουσαν οι Πράσινοι με 14.7%, τέταρτοι οι Φιλελεύθεροι με 11.8%, πέμπτο το ακροδεξιό AfD με 10.1% και η Αριστερά τερμάτιζε τελευταία καταγράφοντας το 5% των ψήφων.

Στο πρώτο exit poll που δημοσιεύθηκε από την DW τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα: Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Χριστιναοδημοκρατία ερχόντουσαν ισόπαλοι με 25%,  ακολουθούμενοι από τους Πρασίνους με 15%, την ακροδεξιά (AFD) με 11%, τους Φιλελευθέρους (FDP) με 11% ενώ τελευταία τερμάτιζε η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνοντας το 5% των ψήφων. Ενώ η κατανομή των εδρών ήταν η παρακάτω: 198 για το CDU, 197 για το SPD, 117 για τους Πράσινους, 89 για το AfD, 88 για το FDP, 40 για την Αριστερά και 1 έδρα κέρδιζε το περιφερειακό κόμμα SSW.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων

Μετά την ανακοίνωση των exit poll έγιναν δηλώσεις από πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα.

Συγκεκριμένα, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι χαρούμενος με το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι είναι μία «μεγάλη επιτυχία», καταλήγοντας είπε ότι «το αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι ήθελαν μία αλλαγή στη κυβέρνηση».

Ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατίας Άρμιν Λάσετ ανέφερε ότι οι συντηρητικοί «θα κάνουν τα πάντα» για να σχηματίσουν κυβέρνηση κάτω από την ηγεσία του CDU/CSU. Γιατί η Γερμανία χρειάζεται έναν συνασπισμό για το μέλλον ώστε να εκσυγχρονιστεί η Γερμανία».

Ο συν-υποψήφιος των Πρασίνων και της Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι προτιμάει μία κυβέρνηση που «ταιριάζει» στις ανάγκες της εποχής, λέγοντας ότι το κόμμα επιθυμεί να συγκυβερνήσει με το SPD χωρίς να είναι αρνητικό σε μία κυβέρνηση υπό το CDU/CSU.

Ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει να είναι μέρος της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη προτίμηση του για μία κυβέρνηση με τη Χριστιανοδημοκρατία και τους Πρασίνους, δίχως όμως να αποκλείει μία συνεργασία και με τη Σοσιαλδημοκρατία εάν απαιτηθεί.

Η συν-πρόεδρος της Αριστεράς και υποψήφια για καγκελάριος Τζανίν Γουίσλερ, δήλωσε ότι «είναι ένα δύσκολο βράδυ για εμάς και ένα δύσκολο βράδυ για την Αριστερά».

Η υποψήφια της Ακροδεξιάς Άλις Βάιντελ ανέφερε ότι είναι χαρούμενη με το διψήφιο ποσοστό τους κόμματος της, δηλώνοντας «πετύχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί