Επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την υποστελέχωση του γραφείου Πυρασφάλειας στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση από το ΤΕΕ/ΤΑΚ προς τους αρμόδιους φορείς και υπουργούς, σχετικά με το θέμα της υποστελέχωσης του γραφείου Πυρασφάλειας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η επιστολή

Ο νομός Ηρακλείου αποτελεί έναν  από τους πιο ενεργούς οικονομικά νομούς της χώρας. Η πόλη και ο νομός έχουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, βιοτεχνίες, καθώς και αγροτικές καλλιέργειες. Ο νομός Ηρακλείου είναι ο τρίτος σε μόνιμο πληθυσμό νομός της χώρας και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της Κρήτης. Ειδικά το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται με την άφιξη των τουριστών . Συνεπώς,  είναι ζωτική η ανάγκη για επάρκεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, για την κάλυψή της από θέματα πυρασφάλειας, έρευνας & διάσωσης, αλλά και συνδρομής σε ατυχήματα & καταστροφές.

Από την επαγγελματική μας ενασχόληση με τα θέματα πυρασφάλειας, έχουμε διαπιστώσει κατά τις επισκέψεις στο γραφείο πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, ότι έχει παραμείνει ένας ελεγκτής πυρασφάλειας, ο οποίος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερούν οι έλεγχοι των μελετών πυρασφάλειας, αλλά και να μην πραγματοποιούνται έγκαιρα οι έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία προσώπων και εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του νομού. 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της μελέτης πυρασφάλειας και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού δεν μπορεί να λειτουργήσει μία ξενοδοχειακή μονάδα ή/και μια επιχείρηση. Εάν το θέσουμε ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο το πιστοποιητικό πυροπροστασίας είναι απαραίτητο για το ξενοδοχείο, ώστε να προσκομιστεί στους ταξιδιωτικούς πράκτορες (tour operators) πριν δεχτεί άτομα από τους τελευταίους. Επίσης το πιστοποιητικό πυροπροστασίας είναι απαραίτητο για την ανάρτηση της γνωστοποίησης λειτουργίας κάθε επιχείρησης στην ιστοσελίδα «notifybusiness.gov.gr”, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα. 

Η υποστελέχωση όλης της υπηρεσίας έχει γίνει γνωστή και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υπήρχαν ήδη από την αρχή του καλοκαιριού δημοσιεύματα για την απομάκρυνση αναγκαίου προσωπικού από την υπηρεσία.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προσθήκη επιπλέον ελεγκτών πυρασφάλειας στο γραφείο πυρασφάλειας, ώστε να είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται έγκαιρα :

α. οι έλεγχοι των μελετών πυρασφάλειας, 

β. οι αυτοψίες στους επικίνδυνους χώρους,

γ. οι έλεγχοι Seveso στις μεγάλες εγκαταστάσεις και να μπορούν σε σύντομο χρόνο να εκδίδονται τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας.

Ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας  θεωρούμε αναγκαία την πλήρη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νομού Ηρακλείου, καθώς λόγω της ιδιότητας μας αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεπάρκεια του προσωπικού σε αυτή.

Παρακαλούμε για τις άμεσες σχετικές σας ενέργειες.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 

                                                                                                          Για τη ΔΕ  του ΤΕΕ/ΤΑΚ

                                                                                                                        Ο Πρόεδρος 

                                                                                                                   Μιχαήλ Χωραφάς

Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Κοινοποίηση:

• Πρόεδρο ΤΕΕ, κ. Γιώργο Στασινό

• Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

• Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης

• MME

 Εσωτερική Διανομή:

•Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ

•Προεδρείο Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ

•Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβούλιου ΤΕΕ/ΤΑΚ

•Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου

•Σύλλογοι μηχανικών Ανατολικής Κρήτης

•Γραφείο Προϊσταμένης ΤΕΕ/ΤΑΚ

•Γραφείο μηχανικών

•Χρονολογικό Αρχείο

•Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ 

•Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί