Δραματική η κατάσταση στα Βίλια– Νέα μήνυμα για εκκένωση 4 οικισμών- Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα

Νέο μήνυμα για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών στάλθηκε από το 112 και ενώ η μεγάλη φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα στα Βίλλια.

Οι κάτοικοι των οικισμών Θέα Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Άγιος Σωτήρας ή Παλαιοκούνδουρα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Μάνδρα ενώ έχουν εκκενωθεί από τη Δευτέρα επτά οικισμοί και συγκεκριμένα οι Βένιζα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν προληπτικά η Μονή της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πατέρας καθώς και το γηροκομείο του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις ρίξεις νερού   6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200. 

Σε ύφεση στην Κερατέα

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα Τρίτη το πρωί στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη θέση Μαρκάτι, στην Κερατέα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε ύφεση και υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου που αντιμετωπίζονται.

«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη ημέρα. Το βράδυ ήταν πιο ήσυχο γιατί τη φωτιά τη σβήσαμε στις 9 το βράδυ, ακριβώς με το σκοτείνιασμα» τόνισε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17khq9ksjy&playlistId=v-cdljeu59thah-se

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από εμπρησμό, επικαλούμενος τη μαρτυρία δύο εργαζομένων του δήμου, που είδαν συγκεκριμένο όχημα και έδωσαν την περιγραφή του και το χρώμα του. «Το έχουν δώσει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ξέρω ότι προχωρά η υπόθεση και σίγουρα σήμερα θα έχουμε και ανακοινώσεις» ανέφερε.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής προχώρησε και σε καταγγελίες σε βάρος του Δασαρχείου, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν προβλήματα στον καθαρισμό των δασών της περιοχής και στην πρόληψη των πυρκαγιών.

«Πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες όλων μας. Επειδή είμαι δήμαρχος από το 2002, με το Δασαρχείο είχαμε μια διαρκή κόντρα να μην κόψουμε ούτε κλαράκι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, στο πλαίσιο του καθαρισμού 18 περιοχών της Αττικής με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας, φέτος, στο δήμο Λαυρεωτικής έγινε καθαρισμός σε δύο περιοχές, στο Σούνιο και τον Διόνυσο Κερατέας. «Και είχαμε το Δασαρχείο από πίσω μας να μας κυνηγάει με απειλή μηνύσεων, εμένα και τον ανάδοχο» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι χθες το έργο της πυρόσβεσης δυσκόλεψε ιδιαίτερα ένα τμήμα δρόμου 2 χιλιομέτρων ανάμεσα σε Λεγρενά και Καμάριζα-Συντερίνα, που δεν μπορούσαν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες. «Το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται συστηματικά να γίνει ασφαλτόστρωση» τόνισε και ζήτησε να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο μια σοβαρή κουβέντα σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες για την πρόληψη των πυρκαγιών. «Γιατί φάνηκε καθαρά: όπου υπήρχαν δρόμοι μες στο δάσος, δεν κάηκαν αυτές οι περιοχές» είπε. 

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της καταστροφής, ο Δ. Λουκάς ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση για το πόσες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν. Έκανε επίσης λόγο για περίπου 10 σπίτια που υπέστησαν ζημιές αλλά δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά της Κερατέας συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί