Πυρκαγιά στα Βίλια: Κάηκαν σπίτια στον Προφήτη Ηλία – Εκκενώθηκαν οικισμοί – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις (Φωτογραφίες)

Άλλη μία δραματική ημέρα για τους κατοίκους των Βιλίων αλλά και των γύρω οικισμών, μετά το ξέσπασμα της νέας μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Κάζα νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε προς κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας καταστροφή σε τέσσερα σπίτια στον οικισμό Προφήτης Ηλίας.

Το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με την Πυροσβεστική και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Ωστόσο άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς στη νέα της ενημέρωση, η Πυροσβεστική επισημαίνει ότι υπάρχουν καύσεις κατά μήκος του μετώπου, ενώ παραμένει ορατό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης κατά της διάρκεια της νύχτας, καθώς με το τελευταίο φως της ημέρας σταμάτησε η συνδρομή των εναέριων μέσων.

Σημειώνεται ότι γύρω στις 12:30 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού των Βιλίων αλλά και του οικισμού του Προφήτη Ηλία.

Στην περιοχή, συνεχίζουν να επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Η εικόνα της νέας πυρκαγιάς στα Βίλια / 19:00 zoom.earth

Ορατή από το διάστημα η φωτιά

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα την οποία δημοσιεύει το meteo.gr, διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι ενεργές εστίες, με καφέ οι καμένες εκτάσεις της προηγούμενης πυρκαγιάς και με πράσινο χρώμα οι υπόλοιπες περιοχές, ενώ διακρίνεται και ο καπνός που εκτείνεται μέχρι τον Σαρωνικό Κόλπο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στα Βίλια 

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεως, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

– Στην οδό Αγίου Γεωργίου στον οικισμό από οικισμό Παλαιοχώρι προς οικισμό Αγιο Γεώργιο (προς Θήβα).

– Στον οικισμό Οινόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού και στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.

– Στην ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων προς οικισμό Άγιο Γεώργιο.

– Στη λεωφόρο Κιθαιρώνος, στο ρεύμα προς Βίλια.

16:07 Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Στην περιοχή επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο (2) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

15:59 Η φωτιά έχει φτάσει χαμηλά στο χωριό του Προφήτη Ηλία με τα σπίτια να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση

15:22 Νέα αναζωπύρωση στα Βίλια, η οποία κινείται προς τα σπίτια του οικισμού

15:15 Σύμφωνα με πληροφορίες του Open τουλάχιστον 4 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Στις φλόγες τυλίχθηκαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στον Προφήτη Ηλία από τη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κάζα στα Βίλια νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Αυγούστου. Οι άνεμοι στην περιοχή φτάνουν τα 8 μποφόρ και κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

14:58 Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο της Ένωσης ΕΒΕ Ελευσίνας – Μάνδρας, Βαγγέλη Γκίνη, «Η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος είναι οργισμένος. Κανείς δεν το περίμενε πως θα είχαμε νέο μέτωπο. Βλέπουμε την περιοχή μας να χάνεται και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

14:30 Καίγονται τα πρώτα σπίτια στον Προφήτη Ηλία

14:26 «Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες», δήλωσε στο Open ο ο Κώστας Μακρυνόρος, Πρόεδρος των Βιλίων

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης, μιλώντας στο OPEN εξέφρασε την αγανάκτησή του τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες ενώ σημείωσε σε υψηλούς τόνους ότι «δεν γίνεται τόσοι δασονόμοι, δασολόγοι, άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και ξέρουν, να μην μπορούν να μπουν στο δάσος επειδή ο Σημίτης το 1998 έκανε αυτόν τον νόμο».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φωτιάς ο Κ. Μακρυνόρης είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα δεν μπορώ να πω ότι δεν κάνουν δουλεια, αλλά κάνουν δουλειά αφού καήκαμε».

14:01 Φωτιά και στη Λούτσα

13:49  Βοηθάει η κατεύθυνση του ανέμου, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης

Αισιόδοξος πως η φωτιά θα μπορέσει να οριοθετηθεί «αν η κατεύθυνση του ανέμου δεν αλλάξει» εμφανίσθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης. «Η φωτιά κινείται προς τα καμένα» ανέφερε.

13:42 Στο σημείο επιχειρούν 83 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ενώ από αέρος συνδράμουν 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Berriev-200.

13:31 Πρόκειται για νέα εστία και «δύσκολη» όπως τη χαρακτήρισε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης. «Είναι αρκετά μεγάλη η φωτιά και οι άνεμοι πολύ ισχυροί. Καίει σε δυο μέτωπα. Τα ελικόπτερα μπορούν και επιχειρούν. Τα Canadair όχι» ανέφερε.

13:23 Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον 2,5 με 3 χιλιόμετρα τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος

13:05 Προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία

12:32 Διακοπή της κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θήβας, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων

12:05 Νέα φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα στα Βίλια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για νέα φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα στα Βίλια με κατεύθυνση προς τον οικισμό του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, πρόκειται για νέα πυρκαγιά και όχι αναζωπύρωση, ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία.

https://twitter.com/112Greece/status/1429747598236262410?ref_src=twsrc%5Etfw
https://twitter.com/112Greece/status/1429746594627432451?ref_src=twsrc%5Etfw

Στο σημείο επιχειρούν 83 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ενώ από αέρος συνδράμουν 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Berriev-200.

Η συγκεκριμένη φωτιά βρίσκεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία και εκδηλώθηκε σε μια ημέρα που και οι δύο νομοί βρίσκονται στο επίπεδο 4 του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η φωτιά κινείται απειλητικά και έχει φτάσει στις αυλές των σπιτιών.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον 2,5 με 3 χιλιόμετρα

Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πρόκειται για μια τεράστια πυρκαγιά με μέτωπο τουλάχιστον 2,5 με 3 χλμ που καίει σε παρθένο δάσος και ότι το πρόβλημα είναι οι ισχυροί άνεμοι.

«Είναι παρθένο δάσος. Είναι τεράστια πυρκαγιά. Η κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τα Βίλια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή του προφήτη Ηλία, ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο μέτωπο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν έρθει τα πτητική μέσα και κυριολεκτικά μάχονται» τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος.

Διακοπή της κυκλοφορίας

Σε διακοπή κυκλοφορίας προχώρησε η Τροχαία εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στα Βίλια.

Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θήβας, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θήβα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί