Καταγράφηκαν λεπτομερείς εικόνες της Σελήνης από τη Γη

Ανοίγει ο δρόμος για τους επιστήμονες ώστε να μελετήσουν με λεπτομέρεια αντικείμενα στο διάστημα μέχρι τον Ποσειδώνα

Επιτυχημένη ήταν η δοκιμή ενός νέου οργάνου απεικόνισης στο Green Bank Telescope των ΗΠΑ από την Raytheon κι ανοίγει ο δρόμος για τους επιστήμονες προκειμένου να μελετήσουν με εκπληκτική λεπτομέρεια αντικείμενα στο διάστημα μέχρι τον Ποσειδώνα.

Με χρήση ενισχυμένου σήματος ραντάρ, το όργανο πέτυχε εκπληκτική ακρίβεια, δείχνοντας αντικείμενα μεγέθους έως και 5 μέτρων, ενώ μας χάρισε και μία νέα φωτογραφία της τοποθεσίας προσελήνωσης του Apollo 15.

Η απεικόνιση ραντάρ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το οποίο αποκαλύπτει μικρές λεπτομέρειες στην επιφάνεια ή ακόμα και σε βάθος 10 μέτρων σε μεγαλύτερα μήκη κύματος, ανακαλύπτοντας αλλαγές στο υπέδαφος. Στη Γη, μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε θαμμένα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η συγκεκριμένη δοκιμή έλαβε χώρα τον προηγούμενο Νοέμβριο. Το σήμα στόχευσε το σημείο προσεδάφισης του Apollo 15 με εύρος 3.474 χιλιομέτρων και η αντανάκλασή του συλλέχθηκε από το Very Long Baseline Array, ένα δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων στις ΗΠΑ. Η παρακάτω εικόνα είναι το αποτέλεσμα.

Τώρα που το πείραμα ήταν πετυχημένο, η ομάδα εργάζεται για να δημιουργήσει έναν ακόμα ισχυρότερο πομπό των 500 kilowatt, που θα τους επιτρέψει να δουν τα πάντα στη Σελήνη με τεράστια λεπτομέρεια, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να δούμε αντικείμενα που είναι πολύ μικρά για να φανούν με οπτικά τηλεσκόπια. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως ένα πλανητικό ραντάρ για τον εντοπισμό αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη και πιθανώς να αποτελούν απειλή.

«Το σύστημα θα είναι ένα άλμα για την επιστήμη των ραντάρ, επιτρέποντας πρόσβαση σε χαρακτηριστικά που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά στο Ηλιακό Σύστημα, απευθείας από τη Γη», σημείωσε η διευθύντρια του Green Bank Observatory, Karen O’Neil.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί