Πυρά από την αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τις ανεπάρκειες του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους και τις ευθύνες τις κυβέρνησης για τη μεγάλη καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στη χώρα, με την τελευταία στην Αιγιάλεια να βρίσκεται στο επίκεντρο, επισημαίνουν τα κόμμα της αντιπολίτευσης. Την οργή επέτειναν και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είδε επιτυχία και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «είναι εκατοντάδες οι περιουσίες που διασώθηκαν στη σώμα με σώμα μάχη των πυροσβεστών μας με τη φωτιά στους οικισμούς, ανάμεσα στις κατοικίες, σε όλη περιοχή». 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τεράστιες οι ευθύνες, ενώ διαλύεται το Πυροσβεστικό Σώμα

Το γεγονός ότι στη μεγάλη φωτιά στη Ζήρια έχουν ήδη τραυματιστεί 16 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί περιουσίες σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι έχει αφήσει την περιοχή της Αιγιάλειας στην τύχη της σε όλα τα επίπεδα, ενώ διαλύει και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες  Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, Χαρά Καφαντάρη και Διονύσης Καλαματιανός, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η «Αιγιαλεία, η Αχαΐα όπως και όλη η Δυτική Ελλάδα εγκαταλελειμμένη, τιμωρείται…»

Και προσθέτουν: «Οι προσπάθειες και οι θυσίες των πυροσβεστών δεν αρκούν, μέσα στην απόλυτη ανοργανωσιά και το μπάχαλο του επιτελικού κράτους».

Κίνημα Αλλαγής: Απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού

Σκληρές εκφράσεις και από το Κίνημα Αλλαγής, που βάλλει και κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή τις δηλώσεις του.

Όπως σημειώνει, ο υπουργό ΠροΠο είναι «εκτός πραγματικότητας», σημειώνοντας την απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού και τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού συστήματος.

«Οι ευθύνες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τις αποκρύψει, παρά τις αποσπασματικές μα φιλότιμες ενέργειες των πυροσβεστών, που ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν. Η πολιτική προστασία σε μια εποχή μεγάλων κινδύνων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα και μικροπολιτικές λογικές», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΚΚΕ: Άμεση αποκατάσταση των πληγέντων

Τις μεγάλες ελλείψεις, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και φυσικού πλούτου επισημαίνει το ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές της Αιγιάλειας.

«Για μια ακόμη φορά φάνηκαν οι μεγάλες ελλείψεις, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και φυσικού πλούτου.

Ενόψει αυτών των ελλείψεων, αλλά και του επικείμενου καύσωνα, ο λαός της Αχαΐας και συνολικά της χώρας χρειάζεται να παραμένει σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί, για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, η λαϊκή περιουσία και ο φυσικός πλούτος της περιοχής», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα της στέγασης για όσους έχουν ανάγκη. Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης της περιοχής και όλων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές», προσθέτει.

ΜέΡΑ 25: άμεση και συνολική αποκατάσταση των ζημιών

Επίθεση στην κυβέρνηση και από το ΜέΡΑ 25, που τονίζει ότι «η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την Αχαΐα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη γύμνια και τις εγκληματικές ευθύνες του μνημονιακού κράτους που έχει αφήσει χωρίς ουσιαστική πυροπροστασία τη χώρα “για δημοσιονομικούς λόγους” σε μια εποχή κλιματικής καταστροφής».

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκης, σημειώνει ότι μπορεί «να παριστάνει και πάλι τον Τουρίστα Πρωθυπουργό, οι πολίτες όμως απαιτούν άμεση και συνολική αποκατάσταση των ζημιών και των “πληγών” τους, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας της χώρας». 

«Ξέρουμε πως για την Μητσοτάκης Α.Ε. η λύση δεν είναι οι προσλήψεις όπως μας τόνισε από το ΠΑΓΝΗ για το ΕΣΥ, εκτός αν αυτές αφορούν τους χιλιάδες “άριστους” μετακλητούς του επιτελικού του κράτους, η πολιτική προστασία όμως χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση», καταλήγει.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί