Μ. Συντυχάκης: Επανέρχεται ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που επαναφέρει ένα προκλητικό καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και καθιστά παντοδύναμο τον πρώτο συνδυασμό με ποσοστό 43% εξέφρασε ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ξεκίνησε σήμερα Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα που εκλέγεται δήμαρχος ή και περιφερειάρχης με 43%, η κυβέρνηση απαγορεύει στα σωματεία να κηρύξουν απεργία επιβάλλοντας το 50+ 1% των εγγεγραμμένων για να συγκληθεί γενική συνέλευση! 

Επισήμανε ότι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κρίκος μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών νομοθετημάτων στην ΤΔ, όπως ο «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης Ι» κ.ά. που στόχο έχουν τη μετατροπή της Τοπικής Διοίκησης σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης και την πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας της με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι των πολιτών. Υπενθύμισε πως όλα τα αστικά κόμματα έχουν στηρίξει αυτή τη διαρκή μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης, η οποία είναι μακριά και έξω από τις λαϊκές ανάγκες, όπως για παράδειγμα, για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία του λαού. 

Το σχέδιο νόμου, τόνισε, εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους περιορισμούς και τον αποκλεισμό συνδυασμών, ενισχύοντας τους δύο πρώτους, το γνωστό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, όπως το όριο του 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, την εκλογή των τριών πέμπτων των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών και τη μεγάλη μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών Περιφερειακών και Κοινοτικών Συμβουλίων, που θα καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες.

Στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζουν το δήθεν ανεξάρτητο και ακομμάτιστο μανδύα της Τοπικής Διοίκησης, τον μανδύα της ταξικής ουδετερότητας με βάση τον οποίο επιχειρείται η ενσωμάτωση και αδρανοποίηση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων για να μην εναντιώνονται σε ρυθμίσεις που τσακίζουν τη ζωή τους. «Δεν λένε κουβέντα για την κυβέρνηση που διατηρεί το σαθρό και αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της ΤΔ. Κρύβεστε, κρύβεστε και παίζετε αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι, γύρω από την ταμπέλα του δήθεν αυτοδιοικητικού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.  

Όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και συναινούν στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, όπως στο επικείμενο αντεργατικό νομοσχέδιο, για το οποίο όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, τονίζοντας πως το ΚΚΕ διαχρονικά στηρίζει την απλή ανόθευτη αναλογική.

Ολόκληρη η ομιλία του Μ.Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί