Από την “νταλίκα” στην… “πλατφόρμα”

Του Μιχάλη Τζανάκη

Για όποιον θυμάται το καταπληκτικό τραγούδι που με μοναδικό τρόπο είχε ερμηνεύσει η Σωτηρία Μπέλλου «Νταλίκα» σίγουρα οι στίχοι του Κ. Τριπολίτη δεν είναι από αυτούς που ξεχνάς εύκολα: 

«Ζόρικος κρεμανταλάς ο καιρός που κουβαλάς,
η ζωή σου μια νταλίκα με μπαγκάζια και με ΙΚΑ.
Τώρα απόχτησες καβούκι και αμάξι σπορ μοντέλο
τώρα σκάλωσες στο λούκι κι είσ’ αλλιώτικο καπέλο».

Πόσο εύκολα και γρήγορα αλλάζουν οι καιροί  κι η ζωή μας πια δεν είναι «νταλίκα» αλλά μια ή μάλλον πολλές-πολλές … «πλατφόρμες»!!!

Βρισκόμαστε, κινούμαστε, ζούμε και εξαρτιόμαστε πλέον από την «χ», «ψ» πλατφόρμα. Στην «πλατφόρμα» θα παρουσιαστούμε, θα εκπαιδευτούμε, θα εμβολιαστούμε, θα πληρώσουμε, θα εισπράξουμε, θα συνομιλήσουμε, θα εργαστούμε, θα ερωτευθούμε, θα τσακωθούμε, θα παραγγείλουμε, θα αγοράσουμε, θα πουλήσουμε…

Όλη η ανθρώπινη ζωή, όλη η ανθρώπινη ύπαρξη πάνω στην κατά περίσταση στημένη «πλατφόρμα»! τα υπόλοιπα είναι περιττά. Ανθρώπινα αισθήματα, συναισθήματα, ιδέες, αξίες, αρχές δεν χρειάζονται στον κόσμο και στον αστερισμό της «πλατφόρμας»! Κατά τ’ άλλα το «1984» του Όργουελ χαρακτηρίζεται ακόμα «φανταστικό μυθιστόρημα»!

Σταδιακά περνάμε –πάντα βέβαια με την συγκατάθεσή μας- σε μια εποχή που ακόμα κι αν βγεις για περπάτημα ή βγάλεις το σκυλάκι σου για «πι-πι» πρέπει να το δηλώσεις στην «πλατφόρμα»!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά νομίζω ότι ο νέος ολοκληρωτισμός που επιβάλλεται –πάντα προς «διευκόλυνσή» μας εννοείται- λέγεται «πλατφόρμα». Όλα πάνω σ’ αυτήν «δηλωμένα», «ξεκάθαρα» και βέβαια «οικειοθελώς»! 

Ανεβείτε επιτέλους πάνω της, «λικνιστείτε», «ξεγυμνωθείτε», «δείξτε» στον «Μεγάλο Αδερφό» τι τρώτε, τι πίνετε, πόσα παίρνετε, από τι πάσχετε, πόσα δίνετε, τι αγοράζετε, τι πουλάτε, τι πιστεύετε, τι δεν πιστεύετε, ποιον αγαπάτε, ποιον μισείτε και τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς που ξέρουμε από … ηλεκτρονικές «πλατφόρμες».

Λοιπόν τι λες Κώστα Τριπολίτη επιμένεις πως «η ζωή μας μια νταλίκα» ή μήπως πια μια «πλατφόρμα»;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί