Άγκυρα και Τρίπολη επιβεβαίωσαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο πολιτικούς να δηλώνουν ότι οι χώρες τους παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.

Μεταξύ άλλων, ο Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσε την ισχύ του πλαισίου των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία περαιτέρω συμφωνιών με την Τουρκία που αφορούν σε ενέργεια και κατασκευές.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης, αποτελούν κορυφαίους στόχους της Τουρκίας. Όπως πρόσθεσε, η στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Λιβύης απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολη, καθώς και νέες σφαγές στη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι όσοι υποστήριξαν τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, αντί για να προωθήσουν τη νομιμότητα, έγιναν «συνεργοί» σε σφαγές.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει όλη την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, όπως έκανε και στην προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση, τόνισε με νόημα ο Ερντογάν, σημειώνοντας παράλληλα πως την ίδια στιγμή «έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη».

Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βεγγάζη και μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί