Α. Ξανθός για self test και διαχείρισης της πανδημίας: «Είστε πολιτικά αναιδείς»

Ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός με επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας έφερε στην Βουλή τη χρήση των self tests ως εργαλείου ανοίγματος της οικονομίας με υγειονομικά επισφαλή τρόπο. 

Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για υγειονομική τραγωδία που εξελίσσεται στη χώρα, που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε black out του ΕΣΥ  στο Λεκανοπέδιο, ενώ τόνισε ότι η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ,  παραπέμπει σε ιατρική πολέμου. Επέκρινε την κυβέρνηση για τον λάθος τρόπο ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αναφέροντας ότι κάνει «μία πολιτική επιλογή, πιεζόμενη από το κλίμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία και στην οικονομία, μετά από πολύμηνο και αναποτελεσματικό lock down, επινοώντας τη στρατηγική των self tests. Μια διαγνωστική μεθοδολογία που δεν έχει δοκιμαστεί και  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει  ως «πρόσθετο εργαλείο» . 

Ο πρώην Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι δεν μπορεί τα self tests να είναι «πρόσθετο εργαλείο» και παράλληλα «κλειδί»  για το άνοιγμα της οικονομίας. Είναι αξιοσημείωτο, σημείωσε, ότι σε 250.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές βρέθηκαν 613 θετικά κρούσματα, ποσοστό θετικότητας 0,24% , υποπολλαπλάσιο του ποσοστού που καταγράφεται στους καθημερινούς ελέγχους με rapid test σε ασυμπτωματικούς πολίτες .  Αυτό είναι ενδεικτικό της πολύ χαμηλής τους ευαισθησίας και άρα της αδυναμίας τους να αποτελέσουν αξιόπιστο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης . Άρα το θέμα δεν είναι ότι προλάβαμε την διασπορά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν 600 φορείς του SARS-CoV-2 αλλά ότι δεν ξέρουμε πόσοι από τους υπόλοιπους 250.000 που ελέγθηκαν πήραν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα και συνέβαλλαν στη μετάδοση του ιού . 

Ζήτησε από την Κυβέρνηση να τροποποιήσει την προβληματική στρατηγική των self test επιμένοντας στην ανάγκη για ένα αναβαθμισμένο σχέδιο διαγνωστικών ελέγχων με μοριακά και rapid test  από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και από τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα με συνταγογράφηση και αποζημίωση τους  από τον ΕΟΠΥΥ . 

Στη συνέχεια , ο Α.Ξανθός απαντώντας στους ισχυρισμούς του Αν. Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας από τον ΣΥΡΙΖΑ , μίλησε για πολιτική αναίδεια του ίδιου και ολόκληρης της Κυβέρνησης, καθώς τη στιγμή που η κοινωνία βιώνει ένα δράμα, η διαχείριση της πανδημίας παρουσιάζεται ως success story.

Ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σημείωσε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται το ΕΣΥ, αλλά και ότι πλειοψηφικά ( 66%) όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ. 

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ετεροβαρή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα υγείας στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς από τα 15.000 κρεβάτια που διαθέτει μόλις 250 χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία covid περιστατικών, ενώ απαντώντας στο success story των ΜΕΘ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης, καθώς τα περισσότερα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ δεν αναπτύχθηκαν αλλά προήλθαν από εσωτερική μετατροπή ειδικών κλινών που  προϋπήρχαν  και μετά το τέλος της πανδημίας θα πάψουν να λειτουργούν ως κρεβάτια ΜΕΘ. 

Κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τις συγκρίσεις των παρεμβάσεις που γίνονταν στο ΕΣΥ σε προηγούμενες περιόδους, όπου το δημοσιονομικό πλαίσιο και οι υγειονομικές συνθήκες ήταν διαφορετικές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι σαν να συγκρίνετε τις σφαίρες που καταναλώνει ο στρατός σε καιρό πολέμου με αυτές σε περίοδο ειρήνης»

Τέλος επανέλαβε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει εδώ και καιρό, πρόταση μέσω του Αλέξη Τσίπρα, για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, αλλά η Κυβέρνηση την απέρριψε εμμένοντας στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί