Έτσι κατέρρευσε το νομικό κόλπο Λιγνάδη – Κούγια

Πρόθεση του κατηγορούμενου να παρακωλύσει τη διαδικασία, να εκφοβίσει τη 19η τακτική ανακρίτρια, Παρασκευή Μπότση, και να της υποδείξει τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί να διενεργηθεί η ανάκριση ● Νέα καταγγελία 23χρονου Ελληνοκύπριου για σεξουαλική κακοποίησή του από τον ηθοποιό το 2013

Καταπέλτης για την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή, Δημήτρη Λιγνάδη, είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο απορρίπτεται η αίτηση εξαίρεσης της 19ης τακτικής ανακρίτριας, Παρασκευής Μπότση, που χειρίζεται τη δικογραφία.

Την 35σέλιδη αίτηση εξαίρεσης είχε καταθέσει ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, στην αρεοπαγίτη επιθεωρήτρια του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Zαμπέτα Στράτα. Σε αυτήν ο Δ. Λιγνάδης κατηγορούσε την ανακρίτρια για παράβαση καθήκοντος και υποστήριζε ότι χειραγωγεί τους μάρτυρες και υπαγορεύει καταθέσεις, δεν εγκρίνει τα αιτήματα της υπεράσπισης αλλά ικανοποιεί τα αιτήματα της υποστήριξης κατηγορίας, αποδέχεται τις μαρτυρίες αναξιόπιστων ανθρώπων, κατασκευάζει σενάριο και διέταξε κατ’ οίκον έρευνα δίχως την παρουσία εισαγγελέα.

Η προβολή των υπερασπιστικών ισχυρισμών δεν συνιστά λόγο εξαίρεσης της ανακρίτριας και από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτουν ενδείξεις μεροληψίας, αποφαίνονται οι δικαστές στο βούλευμά τους, συντασσόμενοι με την πρόταση του εισαγγελέα Γιάννη Πιέρρου και κρίνοντας πως όλες οι ενέργειες της δικαστικής λειτουργού είναι σύννομες.

«Η αιτίαση ότι η ανακρίτρια συντονίστηκε με την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, με σκοπό να ξεπεραστεί το άλλοθι του κατηγορούμενου και να κατασκευαστεί νέο σενάριο, κρίνεται αναπόδεικτη και έωλη», υποστηρίζουν επίσης οι δικαστές αναφερόμενοι στον ισχυρισμό του Δ. Λιγνάδη ότι η ανακρίτρια άλλαξε τις ημερομηνίες καταγγελλόμενου βιασμού όταν διαπίστωσε ότι όλο τον Αύγουστο του 2015 ο κατηγορούμενος ήταν στην Ιθάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι δικαστές στις απειλές που δέχτηκε η ανακρίτρια από τον Αλ. Κούγια, ο οποίος της είπε: «Εγώ εσένα θα σε βάλω φυλακή! Τι είναι αυτά που κάνεις; Κρατάς έναν αθώο άνθρωπο στη φυλακή και συνεργάζεσαι με όλους αυτούς τους αναξιόπιστους βρομιάρηδες, αλλάζεις τις καταθέσεις τους κάθε μέρα και όλα αυτά που κάνεις είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τους δικαστές, σκοπός του κατηγορούμενου και του δικηγόρου του είναι ο εκφοβισμός της Παρασκευής Μπότση και η παρακώλυση της ανάκρισης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα, «οι εκφράσεις που εκστόμισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κατηγορούμενου σε βάρος της κυρίας ανακρίτριας, κατά την παραδοχή του ίδιου του αιτούντος την εξαίρεση, εκτός από ποινικά αδικήματα, που συνιστούν παράλληλα και πειθαρχικές παραβάσεις, δείχνουν πρόθεση του κατηγορούμενου παρακωλύσεως της διαδικασίας και να εκφοβίσουν την κυρία ανακρίτρια ώστε να απέχει από τον χειρισμό της συγκεκριμένης ανακριτικής δικογραφίας, καθώς και να της υποδείξει επιτακτικά τον τρόπο που επιθυμεί ο κατηγορούμενος να διενεργηθεί η κύρια ανάκριση».

Νέα καταγγελία

Η απόρριψη της αίτησης εξαίρεσης της Παρασκευής Μπότση σήμανε την επανεκκίνηση της ανάκρισης, ενώ στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών έχουν μπει το κινητό τηλέφωνο και ο υπολογιστής του κατηγορούμενου και ελέγχεται κάθε μορφής επικοινωνία του, είτε αφορά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε μηνύματα γραπτά (sms), ηχογραφημένα, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες κ.ά.

Παράλληλα, από τις ελληνικές αρχές αναμένεται να διερευνηθεί νέα καταγγελία σε βάρος του Δ. Λιγνάδη που κατατέθηκε στους ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας.

Ο 23χρονος σήμερα Ελληνοκύπριος υποστηρίζει ότι το 2013, όταν ήταν 15 ετών, παρακολούθησε παράσταση την οποία σκηνοθετούσε ο Δ. Λιγνάδης στη Λευκωσία και ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε λέγοντάς του ότι μπορεί να κάνει καριέρα ως ηθοποιός και πως μπορούσε να τον βοηθήσει να γνωρίσει σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Σύμφωνα με την καταγγελία, στη συνέχεια πήγαν σε δωμάτιο που ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου είχε παραχωρήσει στον Δ. Λιγνάδη και όταν βρέθηκαν μόνοι τους, ο ηθοποιός τον βίασε. Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι δεν ξεπέρασε ποτέ την τραυματική εμπειρία του και σήμερα βιώνει βαριές κρίσεις πανικού, ενώ οι γονείς του δεν γνωρίζουν όσα έχει περάσει.

Πρόκειται για την πέμπτη καταγγελία εναντίον του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Οι δυο πρώτες είναι οι μηνύσεις για βιασμό για τις οποίες ο κατηγορούμενος προφυλακίστηκε.

Ακολούθησε τρίτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση ενήλικου το 2018, για την οποία έχει ασκηθεί νέα ποινική δίωξη και η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην ίδια ανακρίτρια, η οποία θα καλέσει τον Δ. Λιγνάδη σε απολογία. Η τέταρτη καταγγελία είναι 24χρονου που προσήλθε στην ανακρίτρια ως μάρτυρας και υποστήριξε ότι έπεσε και ο ίδιος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον σκηνοθέτη το 2014, σε ηλικία 17 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί