Δίκη Λιγνάδη: «Ο τρόπος ερωτήσεων είναι σεξιστικός και ρατσιστικός και δεν δέχομαι να απαντήσω» είπε ο Νίκος Σ μετά τις ερωτήσεις του Κούγια

“Δεν θα απολογηθούμε για το μοτίβο του βιαστή μας”

Με ειρωνείες Κούγια και τεχνητές εντάσεις από τον ίδιο, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, κατά την οποία δόθηκε συνέχεια στην εξέταση του Νίκου Σ., που πρώτος πριν έναν χρόνο κατήγγειλε τον βιασμό του από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο τρόπος και οι ερωτήσεις του Αλ. Κούγια ανάγκασαν τον Νίκο Σ. να ζητήσει από το δικαστήριο ακόμη και την αποδέσμευσή του ώστε να μη δέχεται ερωτήσεις της υπεράσπισης, καθώς όπως δήλωσε και ο συνήγορος του θύματος, ο Νίκος Σ. θυματοποιείται δευτερογενώς.

«Ο τρόπος ερωτήσεων είναι σεξιστικός και ρατσιστικός και δεν δέχομαι να απαντήσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σ., ενώ ο δικηγόρος του Γ. Βλάχος διέκοψε πολλές φορές τη διαδικασία κάνοντας λόγο για «συνειδητή παραπληροφόρηση» και «παρελκυστικές ερωτήσεις» από τον Αλ. Κούγια.

«Κάνει ερωτήσεις στο μάρτυρα, απαντά ο ίδιος ενώ βγάζει και συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή μόνο να τον εξετάσει μπορεί και να μην οδηγεί σε παρελκυστικά συμπεράσματα και διανθίζει το σενάριο περί δήθεν συνωμοσία. Θεωρώ ότι λειτουργεί αντιδικονομικά και για αυτό διαμαρτυρόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βλάχος.

Επιπλέον, ο Αλ. Κούγιας κατέθεσε ακόμα και ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες του θύματος. Στην επίδειξη τους, ο μάρτυρας χρειάστηκε να περιγράψει ορισμένες εξ αυτών, προκαλώντας εντάσεις και τελικά την παρέμβαση της προέδρου.

Μάρτυρας: Μην μπερδεύεστε, απλά παραπέμπει. Είναι σκιά από κλαδί.

Πολιτική αγωγή: Μόνο πέη βλέπει μπροστά του…

(Γέλια από το ακροατήριο)

Υπεράσπιση: Θα κλάψετε πολύ πίκρα όλοι εσείς. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Μάρτυρας: Έτσι εκφράζομαι εγώ. Πάντως όχι με μεταλλικές ράβδους.

Πολιτική Αγωγή: Είναι για να ξεφτιλίσει το μάρτυρα και να βγάλει όλα το ομοφοβικά ενώ υποστηρίζει αυτόν που υποστηρίζει. Έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι!

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Σε άλλο σημείο ο Αλ. Κούγιας δήλωσε ότι «ενώ όλοι έλεγαν ότι θα βγουν δεκάδες ηθοποιοί, μαθητές θεατρικών σχολών, παιδιά από σχολεία, και δεν έχει βγει κανείς (να καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη). Η ιστορία περιορίστηκε τελικά σε 2 παραγραμμένες καταγγελίες και όσους ήρθαν εδώ. Λέτε για δυο ηθοποιούς που σας πλησίασαν να σας πουν ότι έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Ποιοί ήταν;».

Μάρτυρας: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτείται και το διαδίκτυο έχει γεμίσει συνθήματα. Είναι δεκάδες ηθοποιοί. Αυτοί οι δύο μου εκμυστηρευθήκαν μετά την ανάρτηση μου. Όταν άρχισε ο κ. Κούγιας να μιλά για επαγγελματίες ομοφυλόφιλους μου είπαν ότι δεν μπορούν να βγουν και δεν μπορούν να καταγγείλουν. Νομίζω αν κάνουμε υπομονή μπορεί κάθε έξι μήνες να είμαστε εδώ. Σε εμένα υπήρχαν «φιλικές προειδοποιήσεις» να μην πάω στις εισαγγελικές αρχές.

Υπεράσπιση: Είναι σύμπτωση ότι και ο ΒΚ υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος του ζήτησε να απαγγείλει τον ίδιο μονόλογο; (του Τομ από το έργο «Γυάλινος Κόσμος» του Τέννεσι Ουίλιαμς)

Μάρτυρας: Ήθελε να ήμαστε όλοι Τομ, να υπάρχει μια ταύτιση των θυμάτων με τον ήρωα. Δεν θα απολογηθούμε για το μοτίβο του βιαστή μας.

Υπεράσπιση: Είναι σύμπτωση;

Μάρτυρας: Ξέρετε πόσοι Τομ υπάρχουν εκεί έξω αυτή τη στιγμή;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης, κατά την διάρκεια της οποίας ανέβηκαν οι τόνοι πολλές φορές διεξήχθη, για πρώτη φορά από την έναρξη της, με γεμάτη αίθουσα. Μάλιστα, δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν ένας από το ακροατήριο έγινε αντιληπτός να βιντεοσκοπεί την διαδικασία με το κινητό του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί