Πίεση κυβερνητικών στελεχών προς την επιτροπή Τσιόδρα για χαλάρωση των μέτρων την ώρα που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν

 Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν ανακαλύψαμε νωρίτερα τα οφέλη της «αποσυμπίεσης». Και γιατί καταστρέψαμε επί έναν χρόνο την οικονομία είτε με τα «ακορντεόν», είτε με τα ερμητικά lockdowns

Στην σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου, μετά την επιβεβαίωση του διπλού «μαύρου ρεκόρ» της πανδημίας, στο τραπέζι μπήκαν πέντε – αντικρουόμενα – δεδομένα:

► Το πρώτο ήταν τα στοιχεία και τα μοντέλα της επιτροπής Τσιόδρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις επιστημονικές τους προβολές, το τρίτο κύμα του κορονοϊού θα παραμείνει σαρωτικό τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα, τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 5.000 – κατά κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 10.000 – και ο ημερήσιος αριθμός των διασωληνωμένων στην ήπια εκδοχή θα αγγίξει τους 850 και στην πιο σκληρή τους 1.000. Κατά τα ίδια στοιχεία επιπέδωση και σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης δεν αναμένεται πριν από τις 20 Απριλίου και η ουσιαστική αποκλιμάκωση θα απαιτήσει διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

►Το δεύτερο δεδομένο ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι, σε περίπτωση ανοίγματος της οικονομίας, δεν εγγυάται την αντοχή του ΕΣΥ, έστω και στην σημερινή οριακή του κατάσταση. Και, επίσης, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κατάρρευσης των νοσοκομείων, ούτε προτίθεται να παραμείνει σιωπηλός επ’ αυτού.

► Το τρίτο στοιχείο ήταν το παράλληλο μήνυμα από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Αδωνι Γεωργιάδη: Εκείνος διαμήνυσε ότι δεν εγγυάται την «πολιτική ειρήνη» με τον εμπορικό κόσμο εάν δεν ανοίξει η αγορά από την επόμενη Δευτέρα. Και υπενθύμισε πως παραμένει ενεργό το τελεσίγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με βάση το οποίο εάν δεν ανοίξει το λιανεμπόριο ούτε στις 5 Απριλίου οι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν άμεσα σε νομικές ενέργειες κατά του Δημοσίου.

► Το τέταρτο δεδομένο ήταν τα «κλειστά», και με σκληρές ρήτρες, συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει οι tour operators της Ευρώπης – και κυρίως η TUI – με τα ελληνικά ξενοδοχεία για άφιξη των πρώτων τουριστικών «πακέτων» από τις 17 Μαίου.

► Και το πέμπτο – και περιέργως, πλέον καταλυτικό για αρκετούς στο Μαξίμου – δεδομένο ήταν η ανάγκη της βέλτιστης επικοινωνιακής διαχείρισης της αποτυχίας του πεντάμηνου lockdown.

«Κάτι πρέπει να ανοίξει» από την Δευτέρα

Με 4.500 κρούσματα ημερησίως και με πάνω από 8.000 νεκρούς πλέον στην πανδημία, η διέξοδος από αυτό το μίγμα δεν ήταν – και δεν είναι – εύκολη. Παρά ταύτα, η απόφαση στο Μαξίμου, και η επακόλουθη πίεση προς την επιτροπή Τσιόδρα, ήταν και πάλι πως, οπωσδήποτε «κάτι πρέπει να ανοίξει» από την Δευτέρα.

Με δεδομένο, δε, ότι η επαναλειτουργία των σχολείων κρίνεται απαγορευτική και δεν συζητείται καν από τους περισσότερους επιδημιολόγους, το πιθανότερο είναι πως το «κάτι» στο οποίο θα πιεστεί να δώσει το «πράσινο φως» σήμερα η επιτροπή είναι η στοιχειώδης επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι χθες το βράδυ ήταν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, και για μια εβδομάδα τουλάχιστον, τα μικρά καταστήματα μόνον με click away.

Η λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων μετατίθεται για (αρκετά) αργότερα, η επιστροφή στα θρανία των Λυκείων, και ίσως, και των Γυμνασίων πάει – χωρίς εγγυήσεις – προς τις 12 Απριλίου, και το θέμα των Δημοτικών και της εστίασης παραμένει ανοιχτή εκκρεμότητα χωρίς χρονικό ορίζοντα.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα εμπλοκή και ανατροπή στην σημερινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων, η οποία διαγράφεται ούτως ή άλλως δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά, δε, την επικοινωνιακή διαχείριση το νέο αφήγημα είναι πως η κυβέρνηση ουδέποτε μίλησε για άρση lockdown αλλά για «νέο μίγμα μέτρων» και «αποσυμπίεση», και πως αυτή η αποσυμπίεση και το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα φέρουν μείωση της μεταδοτικότητας του ιού. Το ίδιο αφήγημα λέει, επίσης, πως πλέον πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πολλά κρούσματα και ότι, για να ανοίξει η κοινωνία και η αγορά, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι υπεύθυνος – δια των self tests – για την τήρηση των μέτρων και για την ασφάλειά του.

Εάν ισχύουν όλα αυτά, το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν ανακαλύψαμε νωρίτερα τα οφέλη της «αποσυμπίεσης». Και γιατί καταστρέψαμε επί έναν χρόνο την οικονομία είτε με τα «ακορντεόν», είτε με τα ερμητικά lockdowns.

Της Μαρίνας Αλεξανδρή, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί