Ο σεβασμός στο πένθος του άλλου

του Γιάννη Μακριδάκη*

Θυμάμαι πως στη γειτονιά πάντοτε όταν πέθαινε ή αρρώσταινε βαριά κάποιος κι ήταν στα τελευταία του δεν κάναμε γιορτές, δεν βάζαμε δυνατά το ράδιο στο σπίτι, σεβόμασταν το πένθος του άλλου κ τη μνήμη ή την αρρώστια του.

Ακόμα μέχρι τώρα στα χωριά ακυρώνουν τα πανηγύρια άμα λάχει να πεθάνει συγχωριανός παραμονές ή ανήμερα, πενθούν οι άνθρωποι κ δεν τις θέλουν τις χαρές ή κι αν τις θέλουν, τις ακυρώνουν κ τις στερούνται από σεβασμό στους συνανθρώπους που πενθούν, τιμούν τη μνήμη αυτού που έφυγε, συμμετέχουν κ στον πόνο των συγγενών του, τους τον απαλύνουν έτσι, δεν τους τον κάνουν ακόμη πιο αβάσταχτο με πανηγύρια κ χορούς.

Αυτό όμως είναι κοινωνική κ ανθρωπιστική παιδεία, είναι συνείδηση κοινωνικής ευθύνης κ συμπεριφοράς, είναι καλλιέργεια ψυχής, κ τα διαθέτουν άνθρωποι απλοί πολλές φορές, που δεν έχουν ακούσει ίσως ποτέ τους τη λέξη αυτή που ειναι στη μόδα, την ενσυναίσθηση, την οποία φυσικά γνωρίζουν ως λέξη κ την χρησιμοποιούν όλοι αυτοί οι εμβολιασμένοι με εξειδικευμένη εκπαίδευση κ επιτηδευμένους τρόπους υποκριτές κ εκπαιδευμένοι αμόρφωτοι, οι άριστοι του καπιταλισμού, που τρώνε κιμά γαρίδας ακούγοντας βιολί πάνω από τα κρεβάτια κ τα ράντζα των διασωληνομένων, πάνω από τους νεκρούς που έφυγαν τυραννικά κ μόνοι, πάνω απ τους συγγενείς των νεκρών που περνούν τον δικό τους τον πόνο κ πάνω από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ζει στα χαρακώματα.

του Γιάννη Μακριδάκη (Facebook)

*Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι συγγραφέας

από το tvxs.gr

Δείτε επίσης: “Επί ασπαλάθων” ή “ας κρατήσουν οι χοροί”;

Οι 7.500 νεκροί, η μάχη των υγειονομικών και τα γραφικά των τηλεοπτικών και άλλων σούργελων… (φωτο)

One Thought to “Ο σεβασμός στο πένθος του άλλου”

  1. Anti-logos

    Δεν περίμενε κανείς από αυτό το ανάλγητο τσίρκο κάτι καλύτερο. Το λιγότερο ήταν το γλοιώδες θέατρο που ακόμα μια φορά παίχτηκε, προκαλώντας, για να δηλώσουν την υποτελή στάση τους στους αφέντες τους, τους ίδιους 200 χρόνια τώρα.
    Κάθε μέρα με την στάση και τα έργα τους, αποδεικνύουν την αναλγησία, την αδιαφορία, την απανθρωπιά τους στο πεδίο της μάχης, στη δημόσια υγεία.
    Δεν ξέρω τι λένε οι “δημοσκοπήσεις”, αλλά ότι υπάρχει έστω και ένας πολίτης (που δεν τα παίρνει) και του αρέσει, ικανοποιείται από το καθεστώς Μητσοτάκη, είναι ντροπή για την πατρίδα και τη δημοκρατία την ίδια.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί