Αργεί το φως στο τούνελ του lockdown – Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή

Χωρίς προσδοκίες για περαιτέρω άνοιγμα τις επόμενες ημέρες η καθιερωμένη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων

Συνέχιση του υπάρχοντος μίγματος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, όπως κάθε Παρασκευή. Όπως αναφέρει η Αυγή, η εκρηκτική πίεση στο ΕΣΥ, μετά τα απανωτά ρεκόρ σε διασωληνωμένους και κρούσματα των τελευταίων ημερών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για έστω και μικρή χαλάρωση του παρατεταμένου lockdown και όλα τα σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου κατ’ αρχάς και στη συνέχεια των σχολείων μετατίθενται για μερικές εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η αποκλιμάκωση της κατάστασης «πολέμου» στα δημόσια νοσοκομεία θα αργήσει ακόμη περισσότερο. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και μέχρι το τέλος Απριλίου η ανοσία του πληθυσμού δεν θα ξεπερνά το 20%, η διασπορά του ιού θα συνεχίζεται.

Οι ειδικοί καλούνται για άλλη μια φορά να συνυπολογίσουν την πίεση στο ΕΣΥ, τόσο σε Αττική – που συγκεντρώνει πάνω από το 50% των διαγνώσεων – όσο και σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι πανελλαδικά κατειλημμένες είναι 8 στις 10 ΜΕΘ Covid και 6 στις 10 απλές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, η θετικότητα των τεστ εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα του 5,7%, ενώ ραγδαία φαίνεται η αύξηση της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πανελλαδικά κατειλημμένες είναι 8 στις 10 ΜΕΘ Covid και 6 στις 10 απλές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Στην Αττική ειδικά, εκτιμάται ότι καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μια επισφαλής και σε υψηλά επίπεδα σταθεροποίηση σε νέες διαγνώσεις, εισαγωγές και νοσηλείες στην Αττική. Με αυτή την εικόνα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν μπορεί παρά να πάρει αναβολή τουλάχιστον για τις 5 ή ακόμη και για τις 12 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, σχεδόν κανείς δεν αναμένει επαναλειτουργία τους το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί φαίνεται ότι προκρίνουν κουδούνι με φυσική παρουσία να χτυπήσει μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ενώ τα σενάρια που ακούγονται για τα δημοτικά είναι να επαναλειτουργήσουν ίσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Έτσι, οι πληροφορίες συντείνουν ότι στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να περιοριστεί σε ανακοινώσεις για το ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» και αν κάποιες θα βγουν από αυτό το επίπεδο κινδύνου.

Τέλος, υπάρχει το ζήτημα των self test. Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διάθεσή τους στο πλαίσιο ενός γενικευμένου ελέγχου, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι πολύ πιθανό να συζητήσει για πρωτόκολλα και πλαίσιο που θα πρέπει να διέπουν την όλη διαδικασία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί