Τουρκία: Πρόταση να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP – Οι πρώτες αντιδράσεις

Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο εισαγγελέας απέστειλε το κατηγορητήριο ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία για να μετατραπεί σε παράνομο το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεταλύτερο κόμμα της χώρας, το οποίο έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι «τα μέλη του HDP προσπαθούν, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους», συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του HDP, από τον ίδιο τον Ερντογάν και τον εταίρο του, το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει το HDP «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα και τη Δύση.

Νωρίτερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον βουλευτή τη HDP Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος καταδικάστηκε για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Απάντηση από το HDP

Για «πολιτικό πραξικόπημα» κάνει λόγο το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας μετά την εισήγηση των εισαγγελικών αρχών που ζητούν την απαγόρευσή του, κατηγορώντας το για «τρομοκρατική» δράση.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το κόμμα χαρακτηρίζει «πλήγμα για τη δημοκρατία» τη δικαστική έρευνα σε βάρος του ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να χαράξει την πολιτική της.

Το HDP, που έχει 55 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας, αρνείται κάθε δεσμό με το PKK.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί