Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την υγεία και τα δικαιώματα (Βίντεο-Φωτογραφίες)

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ύστερα από κάλεσμα που απηύθυναν εργατικές ενώσεις, σωματεία, ανάμεσά τους η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών, όπως επίσης οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου – Ο Άγγελος Καλοδούκας κατέγραψε με τον φακό του left.gr στιγμιότυπα από την κινητοποίηση.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το δημόσιο σύστημα υγείας, ύστερα από κάλεσμα που απηύθυναν εργατικές ενώσεις, σωματεία, ανάμεσά τους η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών, όπως επίσης οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Στο lockdown που προσπαθούν να επιβάλλουν στη ζωή μας και στα δικαιώματά μας απαντάμε με lockdown στην πολιτική τους. Δε θα τους επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή μας και την υγεία μας» όπως τόνιζε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Το βίντεο από τον  @Savvas Karmaniolas

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η κυβέρνηση «αντί να ανοίξει, ΚΛΕΙΝΕΙ τμήματα, ακόμα και καρδιοχειρουργικά τμήματα, μονάδες εμφραγμάτων, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία. Αντί να προσλάβει παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εξαναγκάζει ειδικευόμενους παιδίατρους, γυναικολόγους, ορθοπαιδικούς, χειρουργούς, γαστρεντερολόγους να περιθάλπουν ασθενείς με covid.

Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο προσωπικό, συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς τάζοντάς τους μισθό 2.000 ευρώ συν 1.400 ευρώ το μήνα για εφημερίες. Την ίδια στιγμή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες ολόκληρων μηνών.

Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να «παραχωρήσουν» κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής.»

Και στα Προπύλαια

Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα με αναφορές στο ΠΑΜΕ και κεντρικό σύνθημα «Ένας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή» πραγματοποίησαν συγκέντρωση νωρίτερα  στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν κατόπιν προς το Σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές διεκδικούσαν «επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οργανωμένο έλεγχο σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς κι οργανωμένο έλεγχο στα σούπερ μάρκετ, στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα», καθώς επίσης απαιτούν να μην υπάρξει «καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό» καθώς και «να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή».

Ολόκληρο το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ εδώ.

Η ανακοίνωση της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ εδώ.

Η ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ εδώ.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Με βασικό σύνθημα «Ένας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή» συγκεντρώθηκαν στις 6 στα Προπύλαια σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς για το προαναγγελθέν εδώ και αρκετές μέρες παναττικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

«Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ώς και τους υγειονομικούς», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση συνδικάτων, εργατικών κέντρων και φορέων.

Παρέμβαση από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα για την συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός που συζητιέται την Τετάρτη 17 Μαρτίου στη Βουλή. Μερικά συνθήματα ήταν η «Εξόρυξη δεν γίνεται μη τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες» «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί