ΕΛΣΤΑΤ: Επιβεβαιώθηκε και επίσημα η ταφόπλακα σε τουρισμό και εστίαση το 2020

Χάθηκαν τα δύο τρίτα του τζίρου στα καταλύματα και το ένα τρίτο στην εστίαση, συνολικά 7 δισ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για την δεύτερη το δ΄ τρίμηνο.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο τζίρος στην παροχή καταλυμάτων το 2020 συρρικνώθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ ή κατά 67% σε ετήσια βάση, δηλαδή οι επαγγελματίες του εισέπραξαν μόλις το ένα τρίτο του αναμενόμενου. Και η σημασία της απώλειας είναι πολύ μεγαλύτερη για την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, που αφορά μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τοπικό επίπεδο την πρωτιά σε απώλειες δεν παρουσιάζει η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά η ακριτική Κάρπαθος με -83,5%. Η εστίαση υπέστη και αυτή τεράστιο πλήγμα, καθώς ο αντίστοιχος τζίρος του 2020 μειώθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ ή κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Και στις δύο περιπτώσεις, μετά το τεράστιο πλήγμα της θερινής περιόδου από το αλλοπρόσαλο άνοιγμα και στη συνέχεια αναγκαστικό κλείσιμο του τουρισμού, δεν ακολούθησε σε καμία περίπτωση η επούλωση των τραυμάτων. Αυτό είναι σαφές από τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2020, όταν σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πάλι οι απώλειες τζίρου ήταν τεράστιες, 50,8% στην παροχή καταλυμάτων και 46% στην εστίαση. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιοχή της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί