Γερμανία: Σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο

Στη Γερμανία η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγαλύτερη κάμψη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν τους περιορισμούς της πανδημίας και αβέβαιες προοπτικές, όπως δείχνει μια έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα.

Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου Ifo έπεσε στο 90.1 από το 92.2 τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση των διευθυντών τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και των προοπτικών για τους επόμενους έξι μήνες επιδεινώθηκε.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν επιδείνωση στις 91.4 μονάδες. Σύμφωνα με το Ifo, «το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει οδηγήσει την ανάκαμψη της οικονομίας σε στασιμότητα προς το παρόν».

Η Γερμανία έχει κλείσει εστιατόρια, μπαρ, αθλητικούς χώρους και χώρους αναψυχής στις 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να βάλει φρένο σε μια σημαντική αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό. Αυτό πέτυχε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπόρεσε να μειώσει τους αριθμούς.

Τα σχολεία και κάθε μη απαραίτητο κατάστημα έκλεισαν στις 16 Δεκεμβρίου και οι περιορισμοί επεκτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Παρότι τα κρούσματα πλέον έχουν πτωτική τάση, οι αρχές ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων παραλλαγών του ιού, όπως αυτή που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, συρρικνώθηκε κατά 5% πέρσι, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία ανάπτυξης.

Η έρευνα του Ifo βασίστηκε σε μηνιαίες απαντήσεις από περίπου 9.000 επιχειρήσεις.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί