Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο (Φωτο)

Τα νέα μέτρα για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής

Το δεύτερο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε το πρωί της Δευτέρας σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που σηματοδότησε το πρώτο βήμα επαναφοράς στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Μετά από οκτώ εβδομάδες ξεκίνησε ξανά η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε και για τις «κόκκινες» περιοχές των οποίων η επιδημιολογική του εικόνα χαρακτηρίζεται επιβαρυμένη.

Δείτε επίσης: Γονείς από τη Σητεία: Πώς στέλνετε τα παιδιά μας σχολείο με τόσα κρούσματα στην περιοχή;

Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο για την ώρα παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όλα τα νέα μέτρα

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Δείτε φωτογραφίες του imageonline.gr από την πρώτη ημέρα λειτουργίας σχολείων του Ηρακλείου:

Προειδοποιήσεις λοιμοξιολόγων

Κατά το προηγούμενο διάστημα, πλήθος ειδικών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το άνοιγμα των σχολείων. O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε σχολιάσει, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» το άνοιγμα των σχολείων και απαντά με ποια κριτήρια θα άνοιγαν και περισσότερες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει και το λιανεμπόριο για να ισορροπήσει η οικονομία.

Αυτό που ανησυχεί τον κ. Εξαδάκτυλο είναι η χρονική στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει πλέον σημασία εφόσον η απόφαση για το άνοιγμά τους έχει παρθεί. «Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κορονοϊού», τόνισε.

Οι ειδικοί πάντως, προειδοποιούν πως σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και αν κριθεί αναγκαίο τα σχολεία θα ξανακλείσουν το επόμενο διάστημα. Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε χθες, Κυριακή μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας ενώ το περασμένο Σάββατο ο ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε την ανάγκη για μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα, που πρέπει να είναι ήπια, καθώς εκτίμησε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Γαλάζιοι παράγοντες, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, δεν διαψεύδουν ότι η «κυβέρνηση έλαβε, έστω άτσαλα, αυτές τις αποφάσεις λόγω των πιέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά και των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να περιοριστούν οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς». Την «προσωπική άποψη» ότι «δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία» εξέφρασε μάλιστα ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος αντικατοπτρίζοντας το κύμα της ανησυχίας που διαπερνά την κυβερνητική πλειοψηφία…

Παράλληλα από το περιβάλλον του Σωτήρη Τσιόδρα δεν έχουν διαψευστεί οι πληροφορίες περί έντονου εκνευρισμού του επικεφαλής της επιτροπής όταν «απροειδοποίητα» ο Στ. Πέτσας ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί