Το μητσοτακέικο, οι εθνικοί νταβατζήδες και το μνημόνιο Πισσαρίδη

Του Γιώργου Δημητρίου

Είναι το 2021 έτος εκλογών; Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο, εκλογές που δεν τις επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά ούτε και η αντιπολίτευση. Τα ελλείματα στην οικονομία τα οποία ως τον Οκτώβρη θα έχουν ανέλθει στο ύψος των 25 με 30 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Και το σκληρό ερώτημα που διατυπώνεται είναι ποια κυβέρνηση θα προθυμοποιηθεί να επιβάλλει ένα νέο μνημόνιο;

Οι ολιγάρχες ανησυχούν για κοινωνικές εκρήξεις, ο Μητσοτάκης ψάχνει τρόπο να φύγει ομαλά με ”καλυμμένα” τα νώτα του, ενώ ο Τσίπρας δείχνει προς το παρόν απρόθυμος να ξαναεφαρμόσει μνημόνια και δεν διεκδικεί την εξουσία.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

Το μνημόνιο θα πρέπει να έχει μία δυνατή επιστημονική υπογραφή μιας επιτροπής η οποία θα έχει ένα ”ακλόνητο” επιχείρημα της αναμφισβήτητης επιστημοσύνης του κ.Πισσαρίδη,και των λοιπών μελών της επιτροπής, για να μη καταλήξει και αυτή σαν την επιτροπή Τσιόδρα.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΙΟΛΟ.

Δεν θα μπώ στη διαδικασία να αναφερθώ στο περιεχόμενο και τις προτάσεις του μνημονίου Πισσαρίδη -Μητσοτάκη, δεν θα κάνω κριτική, αλλά αντιθέτως θα υιοθετήσω όλα τα προτεινόμενα μέτρα.(αυτά και οποιαδήποτε άλλα)

Το μνημόνιο είναι αβάσιμο και αίολο γιατί θα έρθει ως θεραπεία για την άρρωστη Ελληνική οικονομία, στην οποία η επιτροπή Πισσαρίδη-Μητσοτάκη έχει κάνει τη λάθος διάγνωση.

Διάγνωση λάθος…θεραπεία λάθος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΑΘΟΣ

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Μας το είπαν ο Σόιμπλε και όλοι οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει (ούτε ο κ. Πισσαρίδης) ότι σε τέτοιες οικονομικές δομές όσα σωστά μέτρα και να προτείνεις θα αποτύχουν παταγωδώς.

Ο ”πατέρας”της ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Michael Porter, κατέθεσε το 2019 μία μελέτη με τον τίτλο ”μια κατάσταση που σπατάλησε την ανταγωνιστικότητά μας στις ΗΠΑ”, μαζί με τους καθηγητές Jan Wrivkin,Mihir A.Desai,Katherine M.Gehl,William R.Kerr,and Manjari Raman.

Η οικογενειοκρατία και οι πολιτικές δωροδοκίες έβλαψαν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία και η πολιτική διαφθορά είναι αυτές που δεν επέτρεψαν καν την έναρξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας,και είναι ο ίδιος λόγος που η μνημονιάρα Πισσαρίδη είναι αβάσιμη και αίολη. Μοιάζει με ένα άριστο λάδι αυτοκινήτου του οποίου το κάρτερ έχει σπάσει και το λάδι θα πάει  στην άσφαλτο αντί να βοηθήσει στην λειτουργία της μηχανής.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ ΣΤΟ UBS Nobel Perspective 2010.

Δηλώνει επί λέξει : Να κοιτάξετε στην Ελλάδα πίσω τι είδους πολιτικές επέφερε αυτή την οικονομική αποτυχία και την ανεργία που δεν διαφέρει πολύ από αυτά που είχαμε στη μεγάλη ύφεση. Εξηγεί και στέκεται στους λόγους μέσα από τη θεωρία του john Maynard Keynes σχετικά με την κυβερνητική πολιτική και το επίπεδο του δημοσίου χρέους. Οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί και Τράπεζες που θα μπορούσαν να παράσχουν χρηματοδότηση για την Ελλάδα επέμειναν λάθος στις περικοπές μισθών και συντάξεων και δαπανών ,και διέλυσαν τη ζήτηση στην οικονομία”.

Οι προτάσεις Πισσαρίδη τώρα είναι στην αντίθετη κατεύθυνση με τις τότε διαπιστώσεις του.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΊΑ -ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ.

Ο κ.Πισσαρίδης παρέδωσε τη ”συνταγογραφημένη θεραπεία” στον εκπρόσωπο της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, αυτόν που όπως περιγράφει η μελέτη του Michael Porter υπάρχει σε κάθε κράτος του δυτικού κόσμου και βλάπτει την ανταγωνιστικότητα με την διατήρηση των μονοπωλίων.

Η οικογενειοκρατεία στην πολιτική είναι η βασική αιτία της διαφθοράς σύμφωνα με την μελέτη με τον τίτλο ”Οικογενειοκρατία και διαφθορά,Nepotism : An interdisciplinary Model -Vinton-1998,Karel L.Vinton,1/Dec/1998.

Οι στρεβλώσεις της οικογενειοκρατίας στην πολιτική και στην οικονομία είναι το αποτέλεσμα της διαφθοράς και όχι το αντίθετο.(Barrdhan 1997:1323)

Eνα σταθερό καθεστώς είναι πιο ευνοϊκό για ένα κατεστημένο ολιγαρχών ,οικογενειοκρατίας και διαφθοράς επειδή ο ιδιωτικός τομέας θα αναπτύξει σταθερές διασυνδέσεις για να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ζήτησης και της προσφοράς προς όφελός τους.(Shleifer,Vishny,1993)

(Οι αιτίες της διαφθοράς ,Mauro 1995), (Η διαφορά σταθερής κατάστασης,Ades and Di Tella ,1999).

Η οικογενειοκρατία είναι επικίνδυνη για τα δημόσια οικονομικά την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.(Cialdini 1996,Kets 1996,Bloom and Van Rennen,2007).

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Η διαμόρφωση μονοπωλίων οφείλεται κυρίως στην πολιτική διαφθορά ,το μονοπώλιο δεν είναι αποτέλεσμα οικονομιών κλίμακας αλλά εθελοντική σύμπραξη και επιδίωξη ανταγωνιστών που παράγουν ανώτερα προϊόντα πχ. ενέργεια, ενημέρωση κλπ.

Τα μονοπώλια έχουν πολιτική υποστήριξη για την παρεμπόδιση των ανταγωνιστών να μπουν στον κλάδο ,και έτσι τα μονοπώλια δημιουργούνται από διεφθαρμένους πολιτικούς με σκοπό να καταπατηθεί ο ανταγωνισμός και να αυξηθεί η κερδοφορία των ολιγαρχών σε βάρος των καταναλωτών.(Bart & Thomas ,1993)

Ετσι δημιουργούνται και τα πολιτικά λόμπι υποστήριξης μονοπωλιακών εταιριών σταθερής διαφθοράς και η οικογενειοκρατία επιζήμια για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα (Brownong,1974,Olson ,1965).

Η νομοθεσία ”πωλείται” από το νομοθέτη και ”αγοράζεται” από τους “δικαιούχους” ολιγάρχες

(Lander and Posner,1975: 877)

Στα μονοπώλια ανεβαίνουν οι τιμές, διασφαλίζονται κέρδη και σαφώς δημιουργούνται περιθώρια δωροδοκιών, ενώ στον αληθινό ανταγωνισμό δεν περισσεύουν χρήματα για μίζες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί ευνοούν τους ολιγάρχες(Lambsdorff,2001)

“Φαίνεται ότι όταν ολιγάρχης θέλει να μοιράσει μίζες, η οικογενειοκρατία στην πολιτική είναι ο καλύτερος σύμμαχός του γιατί μειώνει τον αριθμό των παικτών και επομένως περιορίζει το ύψος της μίζας που θα καταβάλει.(Tallock 1980 B:103-4)

Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο το μνημόνιο Πισσαρίδη καλείται να βάλει νέα θεμέλια στη δομή μιας ανταγωνιστικής οικονομίας,

Αμ δε….

Τα παραπάνω δεν τα γράφουν κομμουνιστές αλλά αποτελούν τη βιβλιογραφία όλων των Αμερικανικών πανεπιστημίων και παντού στην επιστήμη των οικονομικών ανά τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα αγνοείται.

Στην Αμερική, όπως γράφει και ο Michael Porter, υπάρχει οικογενειοκρατία στην πολιτική, αλλά εκεί υπάρχουν επιχειρηματίες που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, εξάγουν και φέρνουν συνάλλαγμα στις ΗΠΑ την κάνουν ισχυρή χώρα ακόμη και όταν καμμιά φορά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε παρασιτικούς ολιγάρχες κατά κύριο λόγο, δεν παράγουν ούτε καρφίτσα, δεν εξάγουν τίποτα και ως εθνικοί τρακαδόροι απομυζούν το δημόσιο χρήμα εισπράττοντας πολύ περισσότερα από ό,τι προσφέρουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οσα οικονομικά πακέτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να έρθουν στην Ελλάδα, όσοι ”Πισσαρίδηδες”και να επιστρατευτούν, η Ελλάδα χειραγωγείται απο τους ”νταβατζήδες” όπως είχε πει ο μικρός ”Βούδας” Καραμανλής, ξεχνώντας βεβαίως να μας πει για την οικογενειοκρατία και την πολιτική διαφθορά τις οποίες το Χάρβαρντ τις χαρακτηρίζει καταστροφή της οικονομίας. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να σκεφτεί ότι και στην Ελλάδα υπάρχει οικογενειοκρατία και διαφθορά;

Οικογενειοκρατία έχουμε στην πολιτική και την εκφράζει τώρα μόνο η ”πατριωτική” Νέα Δημοκρατία (Παπανδρέου τέλος) αλλά προς θεού δεν υπάρχει διαπλοκή με ολιγάρχες, εδώ αποτελούμε ακόμη μια εξαίρεση… Έχουμε την πιο μονοπωλιακή οικονομία στην Ε.Ε., αλλά αυτή ήταν αυτοφυής δεν την υποστήριξαν οι πολιτικές οικογένειες της Νέας Δημοκρατίας. Και αν είχαν και ολίγη στήριξη.. .θα ήταν αφιλοκερδώς όπως συχνά έλεγε και ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης.

Συμπατριώτες καλή μας τύχη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Να ξέρετε ότι είμαι φίλος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δυτικού τύπου και αποστρέφομαι τις κομμουνιστικές οικονομίες και δομές τύπου Κίνας, Πούτιν, Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί