Οι μετασεισμοί κρατούν έξω πολλούς πολίτες στην Κροατία

Σειρά μετασεισμών ταρακούνησαν την κεντρική Κροατία, μια ημέρα μετά τη σφοδρή δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω της τουλάχιστον επτά νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές.

Οι αρχές προειδοποιούν παράλληλα τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του νέου κορονοϊού στα κατάμεστα καταφύγια από τους σεισμοπαθείς. Πολλοί βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές, στα αυτοκίνητά τους και σε στρατώνες.

Ο ισχυρότερος μέχρι τώρα μετασεισμός είχε ένταση 4,7 βαθμούς και καταγράφηκε κοντά στην πόλη Πετρίνια, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ.

«Ήταν μια σκληρή νύχτα, κοιμήθηκα ίσως μισή ώρα» δήλωσε στο Associated Press μετά τους μετασεισμούς ένας κάτοικος, ο Νέβεν Πάβκοβιτς.

Οι κάτοικοι του Sobbing δήλωσαν ότι έλαβαν κουβέρτες, φαγητό και άλλη βοήθεια, αλλά δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν στη συνέχεια. Η βροχή που έπεσε τη νύχτα μετέτρεψε τη σκόνη από τα ερείπια σε λάσπη, αυξάνοντας τις δυσκολίες.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους. Καθώς η κυβέρνηση κατάργησε την απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ των κομητειών που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ο Πλένκοβιτς κάλεσε για σεβασμό στα άλλα μέτρα.

Ο σεισμός της Τρίτης, ο ισχυρότερος στην Κροατία μετά την εισαγωγή του σύγχρονου συστήματος σεισμικών μετρήσεων, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Βοσνίας, Σερβίας και Σλοβενίας.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Κροατία και τη Δευτέρα.

Βοήθεια από την Ελλάδα

Βοήθεια στην πληγείσα Κροατία στέλνει η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της κυβέρνησης της Κροατίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα η Ελλάδα διαθέτει προς τις κροατικές Αρχές για αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει εξαιτίας του σεισμού και για την ανακούφιση των πληγέντων, σκηνές, αναδιπλούμενα κρεβάτια, υπνόσακους, κλινοσκεπάσματα και θερμάστρες.

Από την κυβέρνηση σημειώνεται ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποστείλει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις κροατικές Αρχές, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας ευρωπαϊκής συνδρομής στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Τα προς διάθεση είδη μεταφέρονται στην Κροατία με αεροσκάφος C-130, ενώ την αποστολή συνοδεύουν στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί