Αναστολή σύμβασης: Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έλαβαν επίδομα τον Νοέμβριο

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται πλέον οι εργαζόμενοι σε αναστολής σύμβασης που έμειναν απλήρωτοι τον Νοέμβριο, ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το δώρο Χριστουγέννων δεν θα φτάσει σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους.

Τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ για τον Νοέμβριο παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ωστόσο επέρριψε τις ευθύνες στους λογιστές (!) και στις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι είναι πληττόμενες ενώ είναι κλειστές.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν 14.736 διορθώσεις λογιστών. “Ειδικά για τον Νοέμβριο κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, καθώς μια χούφτα ανθρώπων δούλευε με νύχια και με δόντια για να γίνει η πληρωμή πρώτα των κλειστών επιχειρήσεων και έγιναν 328.000 πληρωμές. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μαζί με τις καταβολές για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών, μέχρι τις 15-16 Δεκεμβρίου”.

Αν υπάρξουν εκ νέου λάθη, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε πως θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους λογιστές να κάνουν διορθώσεις.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι κλειστές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στις 21 Δεκεμβρίου.

Το δώρο θα είναι μειωμένο ως και 55% για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης πάνω από τρεις μήνες.

Δείτε: Κουτσουρεμένο έως και 55% το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Να σημειώσουμε ότι ο εργοδότης θα υπολογίσει το δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου, ήτοι τον μισθό της σύμβασης του κάθε μισθωτού, και το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό υπολογισμένο με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Ο Νοέμβριος θα υπολογιστεί με βάση τα 800 ευρώ και ο Δεκέμβριος ξανά με βάση τα 534.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Αναστολή σύμβασης: Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έλαβαν επίδομα τον Νοέμβριο”

  1. πτυχιούχος με εμπειρία

    Οι εργοδότες που εκβιάζουν τους εργαζόμενους με αφορμή το lockdown μπορεί να είναι και υπεράνω υποψίας. Εργάστηκα σε επιχείρηση με το ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος και αφού πρώτα με εξανάγκασαν να κάνω την τηλεργασία από την επιχείρηση με το ίδιο δυσμενές ωράριο όπως πριν και όχι από το σπίτι και το ανέχτηκα, μετά μου ζήτησαν και να βγω σε αναστολή για διάστημα που είχα ήδη εργαστεί. Παλιότερα δουλεύα σε έναν άλλο που ήταν κανονικός απατεώνας και δεν πλήρωνε ούτε τα μισά από όσα προβλέπει ο νόμος. Τελικά οι καθωσπρέπει υποκριτές είναι χειρότεροι από τους κανονικούς αλήτες. Αλλά και χωρίς το χαρτζηλίκι, χαλάνε οι σχέσεις μου με την οικογένειά μου… Γι’ αυτό πήγαινα, για να με αγαπάνε οι δικοί μου, για να μην είμαι βάρος…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί