Πάνω από 12.000 θανάτους στην Ελλάδα προβλέπουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον

Ζοφερές προβλέψεις για την πανδημία στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Η έρευνα διαβλέπει ότι ο αριθμός των νεκρών από covid 19 θα «σκαρφαλώσει» τους 12.300 θανάτους μέχρι την 1η Απριλίου.

Η ανάλυση αφορά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα που είναι που είναι σε εφαρμογή, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας, τη θετικότητα στα τεστ, τα ημερήσια κρούσματα. Εντύπωση προκαλεί ότι στις προβλέψεις περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μετρήσεις το χειρότερο σενάριο διαφαίνεται για το τέλος Φεβρουαρίου όπου οι θάνατοι θα αγγίξουν τους 200 ανά ημέρα.

ερευνα
covid19.healthdata.org

Εξετάζοντας διάφορους παράγοντες, το πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα αναμένεται να θρηνήσει άλλους 8.000 νεκρούς μέχρι τον Απρίλιο αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει. Συγκεκριμένα, η  μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 12.300 νεκρούς μέχρι την 1η Απριλίου. 

Αν υπάρχει παράλληλα χαλάρωση των μέτρων τότε οι ημερήσιοι θάνατοι θα πλησιάζουν τους 200. 

Την «μαύρη» αυτή πρόβλεψη του πανεπιστημίου δημοσιεύει η Καθημερινή και όπως αναφέρει, τα πιθανά σενάρια που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται σε δεδομένα από κάθε χώρα και διαφοροποιούνται με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού – π.χ. το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της μάσκας.

Όπως τονίζεται, αν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού θα φτάσουν τους 12.325 – περίπου 8.000 περισσότεροι από τώρα.

Σημειώνει ακόμα ότι σήμερα το 89% του πληθυσμού στη χώρα φοράει μάσκα αναφέροντας πως οι μάσκες μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί