«Ελάχιστα τα τεστ που γίνονται» – Κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου οι λοιμωξιολόγοι

Κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε. 

«Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».

«Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού. Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν και οι λατρευτικοί χώροι.

Είναι ελάχιστα τα τεστ που γίνονται

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες. Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους», ανέφερε η κ. Λινού.

Σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν διαφέρει από χώρα σε χώρα, η κ. Λινού τόνισε ότι «Κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό. Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά. Ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί. Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές. Στην Αμερική μετά τη γιορτή Ευχαριστιών έχουν αύξηση στα κρούσματα, και υπάρχουν προτροπές ώστε ο κόσμος να μάθει πώς να πει όχι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση», συνέχισε η κ. Λινού.

Αναφορικά με το γιατί ανοίγουν τα πάντα στη Βρετανία, η ίδια είπε ότι «Εξαρτάται πώς κανείς ζυγίζει τον κίνδυνο για απώλεια ανθρώπινων ζωών, σε σχέση με τον θεωρητικό κίνδυνο στην οικονομία. Οι πραγματικές μελέτες λένε ότι ό,τι και αν επενδύσουμε σήμερα για την προστασία μας, αυτό θα δεκαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα».

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Σαρηγιάννης: Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε

Ανήσυχος για το άνοιγμα της αγοράς είναι και ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να “αγοράσουμε” χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες» ανέφερε μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική γιατί τις τελευταίες μέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα.

Πλέον, το βάρος των επιστημόνων πέφτει στην Αττική, καθώς «ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική. Εδώ και 4 με 5 μέρες είμαστε σε σταθερότητα στην Αττική και η πανδημία παρουσιάζει απειροελάχιστη τάση μείωσης, που σημαίνει ότι ή υπήρξαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες που δεν τα είχαμε λάβει υπόψιν ή υπάρχει κάτι άλλο. Ισως μια χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, που οδηγεί σε πιο αργή αποκλιμάκωση. Αν κάτι πάει στραβά στη μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει ανησυχία, καθώς και στην Αττική το σύστημα Υγείας είναι πιεσμένο κι έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην βιώσουμε και στο Λεκανοπέδιο όσα βίωσε το προηγούμενο διάστημα και βιώνει ακόμη η Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ξάνθη, που μένει σταθερά ψηλά σε κρούσματα, καθώς η Λάρισα, η Ημαθία, η Πέλλα, η Αιτωλοακαρνανία, που δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης κι όχι πτώσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασαν τόσο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επιμένοντας πως το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα όσο και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί