Η ενημέρωση Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη – Οι εκτιμήσεις για το εμβόλιο

Ολοκληρώθηκε η τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, άρχισε την ενημέρωση του αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο μέχρι σήμερα». Όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις». Όπως εξήγησε, οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας. Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα αυστηρά μέτρα, ειδικά τα lockdown, που έχουν λάβει μια σειρά από χώρες. Τόνισε δε ότι παρά τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο, «η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες».

Διευκρινήσεις Χαρδαλιά

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής: 

  • Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.
  • Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.
  • Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποίει με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
  • Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτό περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυτες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους. 

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές. 

Πρόσθεσε δε ότι «η μετακίνηση για ψάρεμα ή για κυνήγι δεν επιτρέπεται».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Η ασπίδα δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο την μάσκα. Η χρήση των ασπίδων δεν θεωρείται μάσκα και υπόκειται στην κατηγορία των προστίμων».

Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου,τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής και κάλεσε όσους ταξίδεψαν προς την περιφέρεια να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι με βάση την επιδημιολογική εικόνα, τo lockdown θεωρήθηκε επιβεβλημένο στη χώρα. «Η μεγάλη διασπορά έχει γίνει κατανοητή στους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε τις επαφές μας σήμερα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου», είπε.

«Ελπίδα ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα μειωθούν τα κρούσματα», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Δείτε ακόμη: 1.490 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα: «Μαύρο» ρεκόρ με 41 νεκρούς σε λίγες ώρες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί