«Αποτελεσματικό κατά 90%» το εμβόλιο κατά της Covid-19 από Pfizer και BioNTech

Ολοένα και πιο κοντά στην δημιουργία ενός εμβολίου κατά του Covid-19 βρίσκονται Pfizer και BioNTech, οι οποίες αναπτύσσουν από κοινού ένα εμβόλιο.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα θεωρηθεί επιτυχές όταν είναι 50% αποτελεσματικό, δηλαδή θα προστατεύει τους μισούς από αυτούς που θα το κάνουν. 

Μάλιστα, η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σοβαρές παρενέργειες.

«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Το πρώτο μέρος των  αποτελεσμάτων από τη δοκιμή εμβολίων της φάσης 3 Covid-19 παρέχει τις αρχικές ενδείξεις της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει το Covid-19 », δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβολος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, Δρ Αλμπερτ Μπουρλά.

«Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, με τα ποσοστά μόλυνσης να χτυπάνε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να αγγίζουν τα όρια της πληρότητας και τις οικονομίες να αγωνίζονται να ανοίξουν ξανά» προσθέτει. 

Η συλλογή των απαιτούμενων δεδομένων θα διαρκέσει έως την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, λέει η εταιρεία. Ο φάκελος θα υποβληθεί στη συνέχεια στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση. Η ταχεία χορήγηση αδειών θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πρώτες δόσεις θα δοθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Μπάιντεν καλωσορίζει την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer Inc κατά της Covid-19 χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετική είδηση, αλλά προειδοποίησε πως θα χρειαστούν μήνες για να υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός και πως οι Αμερικανοί είναι ανάγκη να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλωσόρισε επίσης τα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου της Pfizer Inc και την ώθηση που έδωσαν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε: «Τα σημερινά νέα είναι σπουδαία, όμως δεν αλλάζουν το γεγονός. Η σημερινή ανακοίνωση υπόσχεται την ευκαιρία να το αλλάξουμε την ερχόμενη χρονιά, όμως το καθήκον που έχουμε τώρα μπροστά μας παραμένει το ίδιο».

«Συγχαίρω τις ταλαντούχες γυναίκες και τους ταλαντούχους άνδρες που συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόοδος και που μας έδωσαν τόσους λόγους για να ελπίζουμε», αναφέρει στην δήλωσή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου.

«Την ίδια στιγμή είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως θα χρειασθουν ακόμη μήνες πριν τελειώσει η μάχη εναντίον της Covid-19», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε καταχώρισή του στο Twitter: «Το χρηματιστήριο ανεβαίνει πολύ, το εμβόλιο έρχεται σύντομα. Αναφορά για 90% αποτελεσματικότητα. Τόσο σπουδαία νέα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί