Covid-19: Σοκαριστικός ο απολογισμός της εβδομάδας στη Γαλλία

Τρομάζουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νεκρών και των νοσηλειών λόγω Covid-19 στη Γαλλία που καταγράφηκαν μέσα σε μια εβδομάδα και έφεραν τελικά το δεύτερο lockdown.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας κάνει λόγο για «μεγάλη επιτάχυνση της πανδημίας» στη χώρα μέσα από το εβδομαδιαίο συνοπτικό δελτίο για την πορεία της πανδημίας, όπου καταγράφεται «σαφής αύξηση των θανάτων» και «πολύ σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Χαρακτηριστικά, από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου:

  • καταγράφηκαν 246.143 νέα κρούσματα (αύξηση 54%) σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ποσοστά των θετικών τεστ είναι 18,6% (13,8% την προηγούμενη εβδομάδα).
  • 12,176 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, σε σχέση με 7.530 από τις 13-19 Οκτωβρίου (+62%).
  • Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής αυξήθηκε από 1.343 σε 1.816 (+35%).
  • Και ο αριθμός των θυμάτων του Covid-19 την εβδομάδα αυτή ήταν 1.318 σε σχέση με 872 την προηγούμενη (+51%).

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό κορυφώθηκαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, λύκεια κτλ.) θα παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο με ενισχυμένα τα πρωτόκολλα προστασίας. Αντίθετα, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω προγραμμάτων τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, θα μπορούν να γίνουν επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας, ωστόσο με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς. Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα νεκροταφεία.

Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν μόνο εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Δηλαδή για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως. Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα έκλεισαν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.

Παρατείνονται στο μεταξύ τα προγράμματα μερικής απασχόλησης, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες. Η τηλεργασία θα γενικευθεί όπου είναι δυνατόν, αλλά θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η οικοδομή. Επίσης, η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε επιχείρηση που θέλει να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή.

Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά με ορισμένες εξαιρέσεις. Βεβαίως, όσοι Γάλλοι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα, θα μπορούν να το κάνουν. Αντίθετα, κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να πατήσει σε γαλλικό έδαφος εάν δεν είναι διασφαλισμένο ότι δεν μεταφέρει τον ιό.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα γίνονται παντού «γρήγορα» διαγνωστικά τεστ για τη νόσο Covid-19.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί