«Δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»

Οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας- Ρωσίας επιβεβαιώθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο υπουργείο.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις των περιφερειακών εξελίξεων που συζήτησε με τον ομόλογό του, «ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας, οι νεοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της. Στο πλαίσιο αυτό επεσάμενα το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της γείτονος που αποσταθεροποιεί το σύνολο χωρών της περιοχής».

«Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ. για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρας στη Συρία «υπονομεύοντας τις επιτυχίας κατά του Ισλαμικού κράτους και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται στις διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ σηματοδοτεί την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας.

Όπως είπε ο πρώτος, οι δύο άνδρες στις συνομιλίες του έδωσαν έμφαση στην ενέργεια και τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, εξέτασαν το διμερές εμπόριο, την πιθανότητα αύξησης επενδύσεων και τις προοπιτκές για ενίσχυση εργασίας στον τουρισμό.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε το μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021 ως ενδεικτικό της κοινής βούλησης για ένα βήμα μπροστά στον πολιτιστικό τομέα.

«Με βάσει το διεθνές δίκαιο επιλύονται οι διαφορές»

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» και ότι μόνο έτσι μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να έρθει το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου» σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί