Ο Α. Παπανδρέου στην Κρήτη το 1977, στα χρόνια ακόμα της αθωότητας- Σπάνια φιλμ

Αποστολή μας είναι το όραμα ενός λαού τόσα χρόνια για νάναι λεύτερος και να διαφεντεύει το σπίτι του. Αυτή την πίστη κι αυτό το όραμα κανένα μέλος, κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να προδώσει. Κι αυτό το λέμε  στο Ηράκλειο της Κρήτης”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η εξουσία που θα έλθει στο λαό, θα μείνει στο λαό”.

Είναι λόγια του  Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο, και στη συνέχεια σ’ όλες τις πόλεις της Κρήτης, σε μια περιοδεία του το 1977, λίγο πριν τις εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την περιοδεία αυτή κατέγραψε  η κάμερα του Νίκου Σμαραγδή υπό την καθοδήγηση της Σουζάνας Τρίτση – Μιλχάουζερ σε ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ της ρομαντικής ακόμη εποχής του, χωρίς τις γραβάτες, τα λαμέ κοστούμια και την αλαζονεία της εξουσίας.

Δείτε επίσης: 18 Οκτωβρίου 1981: Το “ραντεβού με την ιστορία” αλλά και το τέλος της ρομαντικής εποχής του ΠΑΣΟΚ (φωτο- βίντεο)

Στα φιλμ που παρουσιάζουμε, ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλάει σε συνεστίαση στο Ηράκλειο, σε κεντρική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στα Χανιά, το Τυμπάκι, τ’ Ανώγεια κ.α., μπροστά σε μεγάλα πλήθη, που διψούν για την αλλαγή και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο λόγο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που διακηρύττει ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες… Θα δούμε τον Α. Παπανδρέου να συνομιλεί με Κρήτες, να χορεύει και να αστειεύεται μαζί τους.

Η κάμερα του Νίκου Σμαραγδή υπό την καθοδήγηση της Σουζάνας Τρίτση – Μιλχάουζερ καταγράφει τον παλμό του πλήθους και “το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας προς την Αλλαγή”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί