Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού πλεόν η διάθεση των αντιβιοτικών

Σε ισχύ τέθηκε επίσημα από χθες το άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157) για την διάθεση αντιβιοτικών φαρμάκων με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού.

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρει πως στην ηλεκτρονική συνταγή θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία, η ποσότητα και η διάρκεια της θεραπείας, εξαιρουμένων όσων προορίζονται για τοπική χρήση και των ιδιοσκευασμάτων.

Πάντως, τα φαρμακεία δέχονται και χειρόγραφες συνταγές, για εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, οι οποίες θα πρέπει να φέρουν την υπογραφή του ασθενή και να φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, κάθε παράβαση «εξομοιώνεται με χορήγηση συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Στους παραβάτες του παρόντος επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας».

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας ελήφθη τον Φεβρουάριο, μετά από αίτημα του ιατρικού κλάδου, καθώς λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στη χώρα μας, έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί