Πόση αριστεία πια να αντέξει αυτός ο τόπος;

Του Γιώργου Δημητρίου

Παρόλο που το θέμα μου  είναι η ”κλεπτοκρατία”, ξεκινώ το άρθρο μου με μία είδηση,η οποία δεν είναι γνωστή τουλάχιστον στον πολύ κόσμο: “Η Ελλάδα ίσως να μην είχε μπει στα μνημόνια εάν προηγουμένως οι πολιτικές της ηγεσίες είχαν υιοθετήσει τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς(ΔΠΧΠ), το US GAAP, και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα του Δημοσίου τομέα (IPSAS). Μπήκαμε στα μνημόνια επειδή η Ελλάδα δεν είχε υιοθετήσει λογιστική σε δεδουλευμένη βάση,και φυσικά το χρέος της υπολογίστηκε σε όρους ονομαστικής αξίας. Αυτό ήταν αντίθετο με τις λογιστικές πρακτικές που καθόριζαν την εύλογη αποτίμηση του χρέους σύμφωνα με τις τιμές αγοράς ή τις τεχνικές της παρούσας αξίας”.

Μας έβαλαν στα μνημόνια και εκ των υστέρων υπολόγισαν το δημόσιο χρέος με τη μέθοδο της παρούσας αξίας,και οι κύριοι Σαμαράς-Βενιζέλος μας το ”πλάσαραν” ως το μεγαλύτερο κούρεμα δημοσίου χρέους στον κόσμο.

Ας δούμε έναν ορισμό τι σημαίνει ”κλεπτοκρατία”: Όταν οι πολιτικοί ηγέτες κλέβουν με διάφορους τρόπους τα ταμεία του κράτους (κυρίως με νόμιμους τρόπους), η κλοπή αυτή ονομάζεται κλεπτοκρατία.(CAM,Cambridge University,alumnimagazine,τεύχος 86).

Αρχοντικά σπίτια, απλήρωτα δάνεια, προνομιακές χρηματοδοτήσεις, τσάντες με μετρητά κλπ. Πού έχουν πάει τα χρήματα αυτά; Η εύρεση της απάντησης είναι απλή.

Στρέψτε την προσοχή σας στις οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, Λονδίνο,Νέα Υόρκη, Παρίσι, Γενεύη, αναζητήστε το όνομα του ηγέτη και η απάντηση θα είναι σαφής. Όταν ένας ηγέτης αγοράζει στο Παρίσι ή στο Λονδίνο ένα διαμέρισμα 10, 20, 30 εκατομμύρια ευρώ, ή διαθέτει συλλογές αρχαίων έργων τέχνης κλπ, είναι απολύτως κατανοητό τι έχει συμβεί. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Πάντως αυτά τα αναφέρει στο Cambirdge magazine ο καθηγητής Dr.Jason Sharman.

Συνεχίζει ο καθηγητής: … φυσικά οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ξεφεύγουν από τα εγκλήματά τους επειδή έχουν προσβάσεις παντού,αλλά κυρίως επειδή το ”θέλει” η εκάστοτε αντιπολίτευση.

Το ακούτε κ.Τσίπρα; Παρά τον τραχύ τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο Παύλος Πολάκης,δυστυχώς για την Ελλάδα,είναι από τους λίγους πολιτικούς οι οποίοι έχουν κατανοήσει ότι η κορυφαία των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η πάταξη της κλεπτοκρατίας. Αυτή ήταν και η μεγάλη ήττα του Σύριζα το 2019,και νίκη της κλεπτοκρατίας, ήταν η ευκαιρία που του έδωσε ο ελληνικός λαός για να την διαλύσει και να επανιδρύσει το κράτος, ευκαιρία που έχασε και ο Καραμανλής.

Οι περισσότερες συζητήσεις για την Ελλάδα χάνουν το νόημά τους,όταν αναφέρονται στην αιτία της οικονομικής της καταστροφής, και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όποιος ”Πισσαρίδης” και να σχεδιάσει και να προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αυτό θα αποτύχει γιατί θα εξακολουθεί να κυβερνά η ”κλεπτοκρατία”. Το μεγαλύτερο μέρος της κλοπής των κλεπτοκρατών ανά τον κόσμο,γίνεται με νόμιμο ή νομότυπο τρόπο και τους κατάλληλους νομιμοποιητές εξωχώριων εταιρειών.

”Η Ελλάδα ,αυτό το έθνος που υποτίθεται ότι είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας,είναι προς το παρόν, ο,τιδήποτε άλλο εκτός από Δημοκρατία”( Julian Hebron,straregic consultant,THE BASISPOINT,18/Jul/2015).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα και μόνο λόγο πολιτικής ύπαρξης, τη δεύτερη ευκαιρία όχι να σκίσει τα μνημόνια αλλά να σκίσει την κλεπτοκρατία,και να ιδρύσει το κράτος δικαίου.Την κλεπτοκρατία την απαρτίζουν κυρίως πολιτικοί,αλλά και ολιγάρχες,μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι,φορολογικοί ελεγκτές,καθώς και συνδικαλιστές και άλλες ομάδες όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Julian Hebron. (μία μειοψηφία σε κάθε κλάδο).

Ο Πολάκης κατά την άποψή μου έχει απόλυτο δίκιο, με την εντιμότητα που τον διακρίνει έχει καταλάβει επαρκώς την μητέρα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα,και πάνω σε αυτό συμφωνούν αριστεροί-κεντρώοι-δεξιοί όπως γράφει στο άρθρο του ο κ.Ανδρικάκης στο Candia Doc. Αυτό που πρέπει να απαιτούμε εμείς οι πολίτες,οι τρόικες,η ΕΚΤ και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τέλος της δράσης αυτών των ομάδων. Αυτός είναι ο πατριωτισμός και η αγάπη για το Εθνος μας, γιατην ανόρθωσή του και την ανεξαρτησία του.

Ποιες επενδύσεις να έρθουν στην Ελλάδα, αγαπητέ Υπουργέ της αναπτύξεως; Είναι δύσκολο,σχεδόν αδύνατον να ανοίξει ξένος επενδυτής επιχείρηση στην Ελλάδα, όταν πολλές από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις ασκούν έλεγχο και επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες; Όταν αυτές μπορούν να αποτρέπουν  την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Μπορεί ξένος επενδυτής να φτιάξει μία κερδοφόρα τουριστική μονάδα, όταν ο υπάρxων ανταγωνιστής του έχει καταλάβει και αποκλείσει την παραλία και τον αιγιαλό με την ανoxή της κλεπτοκρατίας; Πώς θα τον ανταγωνιστεί και πόσο θα του κοστίσει η ”κάλυψη” αν και αυτός κάνει κατοχή την παραλία; Ποιος μπορεί να επενδύσει σε τηλεοπτικό σταθμό αφού κατέχονται οι συχνότητες,και οι ιδιοκτήτες είναι καλά ”δικτυωμένοι”. Ποιός θα επενδύσει σε ΑΠ ενέργειας,αν δεν είναι Γερμανός ο οποίος θα είναι πιο δικτυωμένος απο τους εντόπιους ”επενδυτές”.

Άπειρα παραδείγματα,ενώ εξακολουθούμε να ζούμε στην κοσμάρα μας,και με την ψευδαίσθηση του επιχειρηματικού κόσμου ότι ο Αδωνης και ο Μητσοτάκης θα φέρουν ξένες επενδύσεις ενώ αυτοί αποτελούν επιλογή της ”κατεστημένης” ολιγαρχίας.

Στο βιβλίο των καθηγητών Μητσόπουλου και Θεοδωρου Πελαγίδη,με τον τίτλο ”κατανοώντας την κρίση στην Ελλάδα”,το 2009, αναφέρεται:”Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ομάδες,κυρίως πολιτικών και επιχειρηματιών,που δρουν όπως οι ΒΙΚΙΝΓΚ, με την έννοια ότι αρπάζουν ο,τιδήποτε μπορούν… Αυτές οι ομάδες αντλούν σημαντικό πλεονέκτημα παρά το μικρό τους μέγεθος, εξαντλούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου χρόνου τους για να υπερασπιστούν τα προνόμια τους. Προωθούν νομοθεσίες που τους ευνοούν και αναζητούν νέες ευκαιρίες. Επενδύουν χρόνο και χρήμα  για να επηρεάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενώ η κλεπτοκρατία ενδημεί σε αδύνατα οικονομικά κράτη και ιδιαιτέρως στα πτωχευμένα κράτη”.

Εχεις δίκιο Παύλο,αλλά που θα το βρεις. Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας καταλάβει αυτή τη φορά ότι το κράτος χρειάζεται επανίδρυση και ο ίδιος είναι η τελευταία ευκαιρία μας (δεξιών,αριστερών,και Πασοκτζήδων)

ΥΓ1. Αριστεία είναι να στέλνεις τον κ. Ρουβά να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου,αντί να κόψει την κορδέλα ένας διδακτορικός φοιτητής,ή διδάκτορας των ενάλιων αρχαιοτήτων κάποιου Ελληνικού πανεπιστημίου. Ο τραγουδιστής του ”μακαρόνια με κιμά” τίμησε την αριστεία και αυτούς τους ”αρχοντοχωριάτες” που τον έστειλαν εκεί έχουν καταντήσει την Ελλάδα σαν τα μούτρα τους.

ΥΓ 2. Ο Τσίπρας είχε αναφερθεί σε κάποιους ”βλαχοδημάρχους”,τώρα πρέπει να πούμε ότι διαθέτουμε και ”’βλαχομπαρόκ”περιφερειάρχες.

Πόση αριστεία πια να αντέξει αυτός ο τόπος; (το ΥΓ 2 δεν έχει σχέση με το ΥΓ1.)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί