Στη βουλή το σχέδιο Κεραμέως για άνοιγμα των σχολείων (Live)

Στα αναπάντητα ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων θα κληθεί να απαντήσει σήμερα στις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Ευκαιρία θα έχει η υπουργός Παιδείας να απαντήσει στα αναπάντητα ερωτήματα και τις απορίες που δημιούργησε ακόμα και κατά την χθεσινή ενημέρωση. Η Νίκη Κεραμέως σήμερα στη 1 θα κληθεί να απαντήσει στις διαρκείς επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το κυβερνητικό σχέδιο αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σκληρή κριτική ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης έκανε λόγο για κυβέρνηση που «δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δε μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση».

Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία… ούτε η υπουργός

Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων κανείς δεν ξέρει τελικά αν θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί. Η Ν. Κεραμέως δήλωσε χθες ότι θα συζητηθεί και ενδέχεται να υπάρξει παράταση, ενώ όπως είπε η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Έντονη αντίδραση στην εκπαιδευτική κοινότητα δημιουργεί και το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας μίλησε χθες για μέσο όρο 17 μαθητών ανά τάξη, τη στιγμή που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τάξεις έχουν 23 – 25 μαθητές.

Πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί και για το πώς θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε κλιμάκιο γιατρών που θα πηγαίνει στα σχολεία για να ενημερώνει αναφορικά με την ορθή χρήση της μάσκας.

Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα

Γονείς και εκπαιδευτικοί αγωνιούν και μιλούν για έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση. Στις 11 η ΟΛΜΕ (καθητητές) και η ΔΟΕ (δάσκαλοι) πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την Βουλή.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ,  ζητούν,  μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

Επιπλέον, ζητούν αύξηση χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.).

Ακόμα, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους, αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, καθώς επίσης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Τέλος, ζητούν την κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων και την οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Σφοδρή κριτική και από ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΚΙΝ.ΑΛ τονίζοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται ήδη συνδυαστικά μέτρα εκτός από τη χρήση μάσκας όπως τήρηση αποστάσεων, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, επιπλέον σχολικές αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών, διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου» τονίζοντας πως «παίζετε με την αγωνία των πολιτών». Άμεση αξιοποίηση των εκατοντάδων σχολικών μονάδων, που έκλεισαν από το 2012 και μετά» ζητά το ΚΚΕ καθώς και «έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί