Η αντιπολίτευση προσφεύγει κατά του εκλογικού αποτελέσματος στη Λευκορωσία

Προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του εκλογικού αποτελέσματος κάνει η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, διαμαρτυρόμενη για την επικύρωσή του από την Κεντρική Επιτροπή της χώρας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Λουκασένκο, που φέρεται να κέρδισε με το σαρωτικό 80%, υποσχέθηκε να «λύσει» το πρόβλημα των διαδηλώσεων, που ήταν μαζικές για ενδέκατη μέρα, καθώς οι πολίτες καταγγέλλουν ευρεία νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Εκπρόσωποι του επιτελείου της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κατέθεσαν την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αλλά η απόφαση για το αν θα εξεταστεί θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Είχε προηγηθεί άλλη προσφυγή από την πρώην υποψήφια για την προεδρία Άννα Κανοπάτσκαγια, ενώ στις 24 Αυγούστου προτίθεται να καταθέσει ανάλογη προσφυγή και ο πρώην υποψήφιος Αντρέι Ντμίτριεφ.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που στις εκλογές έλαβε 10%, δήλωσε από τη Λιθουανία, όπου έχει καταφύγει ότι ο λαός της Λευκορωσίας «δεν θα δεχθεί ποτέ την τρέχουσα ηγεσία».

Σβετλάνα ΤιχανόφσκαγιαAP Photo/Mindaugas Kulbis

«Ο πρόεδρος (Αλεξάντερ Λουκασένκο) θα πρέπει τώρα να μάθει ότι χρειαζόμαστε αλλαγή», επεσήμανε η Τιχανόφσκαγια, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στον πρόεδρο τη χώρας είπε: «Καλώ όλες τις χώρες του κόσμου να σεβαστούν την κυριαρχία της Λευκορωσίας», σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν έχει επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση.

Επίσης κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν μέσα από το Συντονιστικό Συμβούλιο για τις απεργίες: «Δεν θέλουμε να ζούμε πλέον μέσα στον φόβο και τα ψέματα», είπε. «Η δημιουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου έχει στόχο να διαπραγματευθεί τη μετάβαση της εξουσίας χωρίς ταραχές», επεσήμανε τονίζοντας πως ο λαός της Λευκορωσίας επιθυμεί νέες προεδρικές εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες.

Ωστόσο, οι αρχές της Λευκορωσίας άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του Συντονιστικού Συμβουλίου, το οποίο κατηγορούν ότι «πλήττει την εθνική ασφάλεια» και προσπαθεί να καταλάβει παράνομα την εξουσία και δύο στελέχη του ανακρίθηκαν.

«Θα λύσω όλα τα προβλήματα»

Αμετακίνητος από τη θέση του, πάντως, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μιλώντας σε αγροτοβιομηχανική μονάδα, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα διευθετήσει την κατάσταση με τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις στη χώρα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς.

«Στο Μίνσκ και αλλού σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Είναι φυσικό. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, είναι δικό μου πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λύσω και το λύνουμε. Πιστέψτε με τις επόμενες μέρες θα το λύσουμε», δήλωσε.

Όπως είπε, η κατάσταση στη χώρα έχει «πολιτικοποιηθεί», αλλά δεν πρέπει να θεωρείται καταστροφική και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή της χώρας.

Μάλιστα υποστήριξε ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι υποδαυλίζουν την κατάσταση. «Οι ΗΠΑ τα σχεδιάζουν και τα διευθύνουν όλα και οι Ευρωπαίοι παίζουν το παιχνίδι τους» είπε, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει προαναγγείλει κυρώσεις κατά του Μινσκ εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα.

«Πρέπει να κοιτάνε τη δουλειά τους», πρόσθεσε, ενώ ο ίδιος έχει στραφεί στον ισχυρότερο σύμμαχό του, τη Μόσχα για να ζητήσει βοήθεια να αντιμετωπίσει την κρίση.

Κρεμλίνο: Αν μας το ζητήσουν…

Στη Ρωσία η ηγεσία της χώρας δηλώνει διατεθειμένη να βοηθήσει τον Λουκασένκο. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να διευθετήσει την κατάσταση, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν.

«Εάν η ηγεσία της Λευκορωσίας το θελήσει, τότε φυσικά η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσει στη διευθέτηση της κατάστασης στη Λευκορωσία. Όμως με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να παρέμβουμε και να αξιολογήσουμε τους λόγους για τους οποίους ασκούνται ποινικές διώξεις στη Λευκορωσία», είπε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί