Στον Λίβανο διεκδικώντας ηγετικό ρόλο ο Εμανουέλ Μακρόν

Με διαδήλωση κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου υποδέχθηκαν οι Λιβανέζοι τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα μετά την τεράστια καταστροφή από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 140 θανάτους και πάνω από 5.000 τραυματισμούς. Ο Γάλλος πρόεδρος, με το βλέμμα και στο εσωτερικό ακροατήριο στη Γαλλία, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση βοήθειας για την πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ υποσχέθηκε ότι η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «χέρια διεφθαρμένων».

Η έκρηξη των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που ισοπέδωσε τη μισή πόλη, συνέβη εν μέσω βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ενώ οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της χώρας ήταν καθημερινές, ζητώντας την απομάκρυνσή της από την εξουσία. Η ύφεση μαστίζει τον Λίβανο για δέκα μήνες, με το νόμισμά της τη λίρα να έχει χάσει το 80% της αξίας της και το 45% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ενώ επισκέφθηκαν μαζί τη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις. Ο Λίβανος υπήρξε προτεκτοράτο της Γαλλίας και οι δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύ παλιοί.

Στη διάρκεια της περιοδείας του Εμανουέλ Μακρόν στην κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού, Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί αποδοκίμασαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλήθος φώναζε: «Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» και ότι «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε ότι εγγυάται πως «η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα μιλήσει «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία».

«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», είπε επίσης, αναφέροντας κυρίως τον τομέα του ηλεκτρισμού.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».

Ο πρόεδρος Μακρόν προτίθεται να καλέσει στη συγκέντρωση διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Βηρυτού και σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν «θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι εκεί, ότι αυτός είναι ο ρόλος της και ότι πιστεύει στον Λίβανο».

«Η επίσκεψη στον Λίβανο είναι μια ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία ανοικοδόμησης του Λιβάνου, δεσμευτική για όλους, η οποία θα συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων».

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια στον Λίβανο, όπως διασώστες και φάρμακα.

«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες και φάρμακα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί