«Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε διάλυση συγκέντρωσης»: Αντιδρούν οι εισαγγελείς στο νόμο Χρυσοχοϊδη

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκαλεί ο νόμος, πλέον, της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη μίλησε σε εκπομπή του Open tv και τόνισε ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως.

Η κα. Ζαΐρη αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιστολή ωστόσο που δεν εισακούστηκε.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις της Αν. Ζαϊρη

«Εκθέσαμε τις απόψεις μας που δεν αποτελούν μόνο δικές μας αλλά και των συναδέλφων των άλλων κλάδων. Η απόφαση να υπάρχει εισαγγελέας σε περίπτωση διάλυσης είναι ευθέως αντικείμενη προς το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι ο δικαστικός λειτουργός δεν επιτρέπεται να ασκεί καθήκοντα διοικητικά, παρά μόνο σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Έχουμε μία αντισυνταγματική διάταξη» υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως όπως για παράδειγμα να εκτιμήσει προληπτικά αν μία διαδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί επειδή ενδεχομένως μπορεί να είναι επεισοδιακή.

«Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Με γραπτές επισημάνσεις αλλά και προφορικά. Για κάποιους λόγους έγινε δεκτή η αντίθετη πράξη. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη γιατί θα έχει νομικές συνέπειες ακυρότητας των αποφάσεων» υπογράμμισε η Άννα Ζαΐρη.

«Προτείναμε ο εισαγγελέας να δίνει μία γνωμοδότηση συμβουλευτικής μορφής. Αυτό δεν έγινε δεκτό για λόγους που αγνοώ» σημείωσε και προανήγγειλε αντιδράσεις από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Αλ Τσαντίρι

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί