Τροπολογία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάμεσά τους και οι βουλευτές Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης

Τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης (ν. Ηρακλείου), Νεκτάριος Σαντορινιός (Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου) και Νίκος Συρμαλένιος (βουλευτής Κυκλάδων) και 26 ακόμα Βουλευτές στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί την Τρίτη (30-06-2020)  στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Οι βουλευτές ζητούν με την κατάθεση αυτής της τροπολογίας  να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών της ελληνικής επικράτειας, τα οποία έχουν πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή, για τα ακίνητα που κατέχουν στο νησί της μόνιμη κατοικίας τους. Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί αναγνώριση της Νησιωτικότητας, έτσι όπως αυτή αναφέρεται στο Σύνταγμα (Άρθρο 101), σύμφωνα με το οποίο ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Παράλληλα συνιστά και ένα ισχυρό κίνητρο διατήρησης των πληθυσμών στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που είχε προεκλογικά ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως δέσμευση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατατεθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν τροπολογία, και στο παρελθόν στο νομοσχέδιο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν. 4611/2019», αλλά δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ.

Δείτε την τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ 

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Θέμα: Απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ. οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών της ελληνικής επικράτειας, τα οποία έχουν πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή, για τα ακίνητα που κατέχουν στο νησί της μόνιμη κατοικίας τους. Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί προσθήκη στις κατηγορίες ακινήτων που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και περιγράφονται με σαφήνεια στον Ν. 4223/2013, Άρθρο 3, παρ.1.

Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί αναγνώριση της Νησιωτικότητας, έτσι όπως αυτή αναφέρεται στο Σύνταγμα (Άρθρο 101) και υποχρεώνει τον κοινό νομοθέτη και τη Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Παράλληλα συνιστά ισχυρό κίνητρο διατήρησης των πληθυσμών στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι αυτών. 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο ………

Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ακίνητα μόνιμων κατοίκων νησιών της ελληνικής επικράτειας με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων για τα ακίνητα που κατέχουν στο νησί της μόνιμης κατοικίας τους.

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Συρμαλένιος Νίκος

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί