Εκδήλωση των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης στον Καράβολα (φωτο)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου στην Πλατεία Καράβολα, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει: δε μπορώ να αναπνεύσω!», η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο του τριήμερου δράσης των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου, οικογενειών και νεολαίας, που βρίσκονταν στην περιοχή.
Στην παρέμβασή του, ο Γιάννης Δαλέζιος, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης, αναφέρθηκε
στα επίκαιρα ζητήματα του ρατσισμού, με αφορμή τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόυντ
αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία και τις φυλετικές
διακρίσεις, οι οποίες, όμως, τελικά εκφράζουν τη λαϊκή αγανάκτηση απέναντι στη φτώχεια, τον ρατσισμό, την απουσία κρατικής μέριμνας για την δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού, της μόλυνσης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, τον πόλεμο, όλα ως παράγωγα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, αναφέρθηκε στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας και στον κόσμο ολόκληρο, στις
μεγάλες αντιθέσεις που γεννάει η κρίση της οικονομίας, ειδικότερα στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, τον συνολικότερο ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, τον ρόλο που παίζουν σε αυτές οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, τον ειδικό ρόλο των ξένων βάσεων, ειδικά της βάσης της Σούδας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους του εγκυμονούν αυτοί οι ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της χώρας μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ, κινδύνους για τους λαούς και των δύο χωρών, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αντίθετα, θα μπορούσαν να ζουν και λύνουν τα προβλήματά τους ειρηνικά αν δεν υπήρχε ο «ιός» του καπιταλισμού, ο οποίος δημιουργεί το κυνήγι του κέρδους.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Δημήτρης Χουρδάκης (κιθάρα, τραγούδι) και Χρήστος Ζιούτης
(βιολί και τραγούδι), με διασκευές τραγουδιών που έχουν γίνει σύμβολα των αγώνων του λαού για την
ειρήνη, ενώ το ακολούθησε το κρητικό συγκρότημα των Λευτέρη Καλλέργη (λύρα και τραγούδι),
Μανούσο Καλλέργη (λαούτο), Θωμά Μπολάκη (κρουστά) και Δημήτρη Μανουσάκη (κιθάρα), οι οποίοι
έκλεισαν τη βραδιά, με παραδοσιακούς χορούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί