Οι εκδρομές ματαιώθηκαν, οι γονείς προπλήρωσαν, αλλά τα λεφτά δεν τους επιστράφηκαν ποτέ

«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τα σχολεία σε γραμματείες τουριστικών γραφείων και τους γονείς σε πελάτες» 

Αναστατωμένοι και ανήσυχοι παραμένουν χιλιάδες γονείς, που ενώ έχουν προπληρώσει σχολικές εκδρομές των παιδιών τους, δεν τους επιστράφηκαν τα χρήματα, μετά την ματαίωση των εκδρομών λόγω covid 19. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επιβάλει στους γονείς να υπογράψουν 18μηνες επιταγές με τους ιδιώτες (η γνωστή πρακτική των voucher), για να αξιοποιηθούν τα χρήματα τους σε μελλοντικές εκδρομές, αν δεν θέλουν να τα χάσουν!

«Η κυβέρνηση, βάζει τους γονείς χιλιάδων μαθητών, να πληρώσουν για να στηρίξουν ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία. Βεβαίως να στηριχθεί ο τουρισμός, αλλά από την επίσημη πολιτεία κεντρικά, όχι από πολίτες που έχουν γονατίσει από την κρίση», λέει στο tvxs.gr o Βασίλης Μπούρας, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου και Γενικός Γραμματέας της ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας). 
 
«Κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας»
 
Παρά την επιστολή που απέστειλε η ΑΣΓΜΕ, στον πρωθυπουργό, τους υπουργό Παιδείας και Τουρισμό και στον Πρόεδρο της Βουλής, δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα το αίτημα να μην υπάρξει αυτή η μετακύλιση του κόστους στους γονείς. Το δε υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει καν δεχτό το αίτημα τους για συνάντηση. 

«Μπορεί συγκριτικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως, που καταλύει τα πάντα και οδηγεί σε ένα συντηρητικό και τιμωρητικό σχολείο να φαίνεται παρωνυχίδα το πρόβλημα αυτό. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε, ότι κάποιοι γονείς έχουν δύο και τρία  παιδιά και μπορεί να έχουν δώσει έως και 600 ευρώ για την εκδρομή του καθένα από αυτά.  Περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους, σε μια δύσκολη περίοδο και τι τους λέει η πολιτεία; Υπογράψτε με τους ιδιώτες 18μηνες συναλλαγματικές και αν επιτραπούν οι εκδρομές και  δεν έχουν κλείσει εντωμεταξύ τα τουριστικά γραφεία ή οι ξενοδοχειακές μονάδες, δεν θα χάσετε τα χρήματα σας. Κι αν τα χάσουν;» λέει ο κος Μπούρας και επαναλαμβάνει τη θέση της Συνομοσπονδίας και όλων των Ενώσεων Γονέων: 

«Η θέση μας είναι αυτά τα χρήματα από το υστέρημα των γονέων, να επιστραφούν από τα ξενοδοχεία και τα ταξιδιωτικά γραφεία στους γονείς. Η κυβέρνηση αν θέλει να χρηματοδοτήσει τον τουρισμό, να το κάνει με δικά της χρήματα όχι των γονέων»
 
O κος Μπούρας προσθέτει ποιες παραμέτρους δεν έλαβε υπόψη της η πολιτεία: «Κανένας δεν γνωρίζει αν την επόμενη/ες σχολική χρονιά/ές θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις. Για την πραγματοποίηση εκδρομών με διανυκτέρευση η νομοθεσία προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν το πρακτορείο το οποίο οφείλει τα χρήματα να μη μειοδοτήσει σε επόμενο διαγωνισμό και άρα να μην εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Και τέλος,  στο επίπεδο του Γενικού Λυκείου δεν είναι σίγουρο ότι οι μαθητές της όποιας τάξης θα είναι στο ίδιο σχολείο την επόμενη χρονιά». Τα ζητήματα αυτά έθεσε αναλυτικά στην επιστολή της προς τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και η Συνομοσπονδία. 
 
«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τα σχολεία σε γραμματείες τουριστικών γραφείων και τους γονείς σε πελάτες» 
 
Εκτός από τις ανακοινώσεις της Συνομοσπονδίας, αρκετοί γονείς με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζουν μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία για να διευρύνει την πελατεία και τα κέρδη των τουριστικών γραφείων και των ξενοδόχων, μέσω των σχολείων. Μετέτρεψε τις διευθύνσεις των σχολείων σε «γραμματείς» των τουριστικών γραφείων και των ξενοδοχείων, σημειώνουν, καθώς ανέλαβαν, ως μη οφειλαν, τη διαμεσολάβηση με τους γονείς των μαθητών.

Οι γονείς επισημαίνουν πως στο ηλεκτρονικό μήνυμα που τους απέστειλαν τουριστικά γραφεία, περιέχεται η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστότοπου του τουριστικού γραφείου, το οποίο τους ενημερώνει ότι σύντομα θα τους αποσταλεί και το διαφημιστικό φυλλάδιο για τα «πακέτα» και τα ξενοδοχεία που μπορούν να κάνουν χρήση των χρημάτων που κατέβαλαν για την ματαιωμένη εκδρομή. Στην πραγματικότητα αντί να τους επιστρέψουν τα χρήματα, τους μετατρέπουν σε πελάτες, και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν, όπως σχολιάζουν πολλοί γονείς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί